Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

mandag 20. september 2010

Refleksjon

Vi har en fin høst nå. Høsten er roligere enn sommeren og en god tid for refleksjon. Det var Svenskerne stemmet en ny regering og riksdag igår. I de svenske nyhetene kunne man høre at det i det her valget har diskuterts mye om hva som kan komme direkt i lommeboken. Nå blir det en borgerlig minoritetsregering. Vi får se hvordan det går med de svensker som er syke og utforsikret. Samtidlig klarte de borgelige Sverige bra gjennom den økonomiske krisen, til tross for at de ikke har noen olje.
Dessuten kom Sverigedemokratene inn i riksdagen. Hva har skjedd med Sverige?

Det er stor forskjell på hvordan folk har det. Det kan også være å tenke på hvordan folk har det i andre land. Hvordan er det for eksempelvis å leve i Pakistan?

Forrige år inviterte vi med en 14 årig gutt 2 ganger til Tyrkia. Vi syntes at han hadde godt av å reise på ferie etter at hans mor hadde vært mye på sykehus i flere omganger i månedsvis.

Han fikk mye å fortelle når han kom hjem da han fikk se at tyrkerne lever annerledes enn oss. Helt plutselig så han at det er forskjell mellom dårlig råd og fattigdom. Hans nye tyrkiske kamerat hadde ingen x-box eller playstation, eller pc og internet i hjemmet. Det å bruke penger på å spise kjøtt var ikke noe selvfølge. Penger til lege var en stor byrde der. Her hjemme var det ikke et tema for hans familie at det ikke var penger til lege og sykehusbesøk. Bil er dyrt i Tyrkia og det er mange som ikke har det. Hans nye tyrkiske venns familie hadde vært nære konkurs og derfor vært nødt til å flytte fra sin leilighet for å redde økonomien. Derfor bodde de i etasjen over kafeen der det egentlig var innredt for å bake. Noe privatliv var det ikke tale om. Vi fortalte om bursdagen til en annen gutt der gavene han fikk var klær eller penger. Ikke noen dyre gaver som her i norr.

Likevel var den nye tyrkiske vennen en glad og trygg gutt, som var veldig uredd når han badet i havet eller i svømmebassengen. Dessutom hadde den tyrkiske gutten mere energi, for han satt ikke i timer fremfor pc og annet. Han var mye i bevegelse. Når vi bjød den tyrkiske gutten på lunsj var det en selvfølge at han skulle hjelpe oss med maten. Familine rundt han er varme og snille mennesker. Han fikk oppleve tyrkisk gjestvennlighet når de bjød på grillaften en kveld. Til tross for at de hadde dårlig råd serverte de mye kjøtt og grønnsaker.

Når han reiste rundt i bil fikk han se mange hus på landsbygden der husen ikke hadde malerfarge og heller ikke de pynt rundt husene som er en selvfølge i Norge. Han fikk se et tyrkia han ikke visste fantes. Sikkert var det også nyttigt for hans kamerater når han kom hjem til Norge, og han fortalte om hva han hadde sett.

Ja det er veldig nyttig å møte en annen kultur og å se seg selv fra utsiden. Vær så sikker på at den tyrkiske gutten hadde mye å tenke på når han møtte oss. Han fikk også se seg selv fra en ny synsvinkel.

Men nestekjærligheten er viktig hvor vi enn lever. Når vi slutter å tenke på hverandre har laget problemer for oss selv. Samfunnet blir kallere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar