Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 18. august 2010

Hvorfor skulle grisene være et unntak?

Multiresistente stafylokokker bakterier har spritt seg blant svinebesetninger i 18 land i Europa. Man har nå funnet de her bakteriene også i Sverige. Det er samme bakterier som sprer sykehussyken i våre sykehus.

I senere år har legene prøvd å begrense utskrivning av antibiotika. Hvordan har det vært blant veterinærer? Får vi for mye multiresistente bakterier får vi problemer når vi er syke.

Foruten at smitten spreds mellom svinen, risikerer også de personer som tar vare på svinen å bli smittet. Det finns eksempel på de som er smittet av svin. Det blir med andre ord et arbeidsmiljøproblem hos dem som arbeider med svin og charkuteriprodukter.

Hva gjør antibiotika ellers med kjøttkvaliteten? Jeg bare lurer.http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sjukhussjukan-hos-svenska-svin_5138755.svd


Vi får før eller siden ta konsekvensene av våre valg. Den her industrimaten der dyrene lever tett og under stress er ikke bra for oss. Det er egentlig rart at det her ikke har vært mer diskusjoner om det tidligere. Det som skjer nå er logisk. Men det er enklere å kjøpe billigt svinkjøtt, så vi kan kjøpe alle våre ting. Bonden ønsker å tjene så mye penger som mulig. Veterinæren skal tjene penger.
Vi får skylde oss selv.

Tidligere har det vel ikke heller vært så populært å legge penger på sin helse. Det har vært mere naturlig å bruke penger på en ny bil og hus. Det er en selvfølge for mange å kjøpe rett bensin og rett motorolje til bilen, for bra drivstoff skal den ha.

Maten er vårt drivstoff, og hvor nøye er vi med at vi selv skal ha bra drivstoff i vår egen kropp. Hvor mye vurderer vi vår egen kropp? Bruker vi kroppen som en søppeldunk? Det har i vært fall ikke jeg lyst til!

I begynnelsen av 90-årene arbeidet jeg på infeksjonsklinikken i Lund. Det begynte å komme inn pasienter som legat på sykehus i utlandet, der de smittets av MRSA. Antallet pasienter med MRSA økte år for år. Det var en langtrukken process for de personer som blitt smittet av MRSA.

Nå har det til og med spritt seg blant svinene. Jeg såg att store svinebesetninger fikk antibiotika for diarre allerede på 70-tallet. Førr fikk svinen god plass, men når bønderne moderniserte og økte besetningene fikk svinene det trangt. De fikk stå i trange bås der de knappt hadde plass til å bevege seg. De fikk vondt i benen, ble stresset og smitte spredde seg raskere.

Vi har aldri hatt så billig mat som nå, men hva har det blitt av kvaliteten?
Som kunder og konsumenter får vi ta konsekvensene for våre valg, og det får vi som skattebetalere også. Når vi belaster våre kropper med dårlig mat, blir vi syke, sykemeldte og så videre. Vi har selv skapt oss en vond sirkel.

Det er vondt å våkne opp! Men nødvendig!


1 kommentar:

  1. Følg interessant kommentar tråd på    http://etlivleve.blogg.sol.no/2010/08/18/hvorfor-skulle-grisene-v%c3%a6re-et-unntak/

    SvarSlett