Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

fredag 16. september 2011

Tankekraft.

Det snakkes mye om tankens kraft idag. Det kan lett tolkes som at man kan tenke seg frisk, som om tanken kunne overstyre fysiske prosesser. Det er mange som er syke som får høre "tenk positiv" så blir du frisk. Da er det mange som føler seg i enda mere stress og skyld. Det er ikke helsefremmende.

Når jeg nå diskuterer rundt det her temaet, så vil jeg først poengtere at det ikke bare er våre tanker som gjør oss syke eller friske. Det kan se slik ut at folk tror det, når alvorlig ME syke får høre at de skal tenke positivt slik at de blir friske. Det som interesserer meg er hvordan tanker og følelser påvirker allmenntilstanden i kropp og sjel, i tillegg til den hjelp vi får i helsevesendet. For meg som syk er det interessant å tenke over hva jeg selv kan gjøre for å få en bedre allmenntilstand i kroppen uavhengig av hva diagnosen er. Diagnosen er viktig når vi skal behandle sykdommer, men hvordan kan jeg hjelpe meg selv for å forbedre avslappning og energinivå slik at jeg gir medisinene større sjanse til å virke. Et eksempel: Hvis du har en influense eller en infeksjon med mye feber, da skulle du bli sur om noen sa til deg. Tenk positiv så blir du frisk. God dag økseskaft kanskje hadde vært din reaksjon. Hvis du i steden klarer å se på en komedie på tv som får deg å le når du er syk, da blir du på bedre humør. Energien blir litt bedre selv om du fremdeles må hvile og ta din medisin. Når jeg arbeidet på sykehus, da hadde pasientene tv på rommet. De valgte ofte noe tv program som fikk dem å le, hvis de ikke lyttet på musikk eller annet som engasjerte dem.

Men hva er da helsefremmende? Vi kan snu om det. Hvordan tenker man seg syk? På et slikt spørsmål tror jeg mange skulle svare. Jeg var veldig mye i uro og stress. Jeg tok meg ikke tid til pusterom. Det skjedde så mye at jeg ikke rakk å trekke pusten ordentlig før neste ting skjedde. De som har vært i traumatiske relasjoner eller i krig kan ha slike erfaringer. Barn som har levd i en familie der det var alkohol, stoff og overgrep har levd i en stendig uro. Det er ikke bare når overgrepen skjer, mor eller far tar stoff, som uroen og redselen er der. Det er også den indre forsvarsberedskap og redsel de har når de ikke vit når det skjer neste gang. Det leder til en indre kronisk forsvarsberedskap og stress, og det sliter på kropp og sjel.
Noen annen kanskje har store økonomiske problemer, pårørende som er syke i lang tid og så videre. I vårt konsumsjonssamfunn lever vi også i stress, hvis vi har før høye mål for å prestere, og ikke stopper opp for å puste dypt og å glede seg over hva vi faktiskt har. For egentlig har vi mye å glede oss over de fleste av oss.

Hvis man tenker at vi tenker oss syke gjennom å være lenge i uro og stress. Hva blir det da å tenke seg frisk? For meg blir det å søke seg til pusterom, avslappning og å gjøre ting som er morsomt og meningsfullt. Det som da skjer med kroppen er at vi slapper av. Når stressen slipper taket i oss, da har kroppen en større mulighet til å "rydde opp og reparere" det som har blitt "nedslitt" i en traumatisk og stressende situasjon. Det er her mindfulness kommer inn. Selv om vi er syke i lang tid, eller i synnerhet da, trenger vi å gjøre ting som får oss å slappe av. Det er lett å bli stresset over at man er syk og å bli redd for å ikke bli frisk igjen. Det gir også en indre stress å bli møtt med andres mistro og råd om enkle løsninger på et komplisert problem.
Når vi skal tenke oss friske, da handler det om å akseptere at det er som det er idag. Når vi ser realitetene, da er det  også starten på hvordan man skal håndtere situasjonen. Vi sitter inte på alle svaren, og det gjør ikke legerne, derfor er det viktig å ikke bli skyldbelagt fordi man er syk. Det som vi trenger er fred og ro. Når vi søker oss til aktiviteter som gir oss en større ro, da er det et hjelpemiddel for å tenke seg frisk. Det handler med andre ord IKKE om å benekte den reelle situasjonen.
Vi lærer oss mer og mer om hvordan vi skal slappe av bedre. En ting er å leve så mye vi kan her og nå og her og nå er det mulig å ha det bra.
Sukker og raske karbohydrater gir stress i kroppen når blodsukkeret svinger raskt. Det kan være mye som gir stress i kroppen som man kanskje ikke tenker på.
Å tenke seg frisk er som jeg ser det er å søke seg til å leve så parasympatiskt som mulig, og hvordan man skal gjøre det er avhengig av hvordan helse og livssituasjonen ser ut akkurat nå. Det handler om å søke seg mot verktøy som hjelper oss til å tenke på andre måter, men det må være verktøy som passer akkurat meg eller deg der og da.
Den som kan trene seg opp i fysisk aktivitet og på den måten kjenne seg avslappet er heldig. Jeg ser frem til den dagen det også gjelder meg. Det er lov å håpe. :)
Det er også viktig å forsone seg med seg selv. Det er ikke lett å slappe av hvis man har mye indre stridigheter. Vi har alle våre sterke og svake sider, vakre og ikke like vakre sider. Slik er det. Vi har alle en indre kritikker som lyver så forbannet. ;) Det er viktig å gi den kritikkeren kjærlighet og forståelse. Det er slik vi kan "legge ned våpnene og begynne å røyke fredspipe". :) Når man tar opp striden, kampen med de sider av oss selv vi ikke liker, da er vi inne i en ond sirkel. Det er da vi trykker ned oss selv. Det er kjærligheten som lyfter og bærer. Ja visst snubler vi iblant, men vi trenger ikke å ligge kvar. Det går å reise seg på ny og på ny og på ny.
Kjærlighet er et viktig å nødvendig tema å arbeide med. Jeg kan spørre meg og du kan spørre deg: Hvordan er jeg på å ta imot kjærlighet og å slippe den inn i mitt hjerte?
Det her er det viktigste målet, fordi da kan du ta imot kjærlighet og  å virkelig føle på den. Da er du trygg nok til å virkelig gi kjærlighet til deg selv og dine medmennesker. Da har vi skapt et godt miljø å leve i.
Ting er praktiske hjelpemidler, men de kan ikke gi oss kjærlighet. Det kan bare levende vesen gjøre.

Kan du se deg i speilet og si til deg selv, "Jeg elsker deg!"?

3 kommentarer:

  1. Dette synes jeg var et veldig godt innlegg om tankenes kraft! Du forklarer på en god måte. Tusen takk!

    SvarSlett
  2. Takk! Jeg tenker det er viktig å rede ut begrepene. Hvordan vi enn har det, og hva man enn sliter med, er det viktig å ha en ferdretning som man søker seg mot, noe som man kjenner er godt for en.

    SvarSlett
  3. Du jeg bare lurer, men det var en mann i byen vår og en dame jeg kjenner kom med klokken sin som var 50 år gammel og den hadde ikke fungert på alle de årene. hun hadde vært til klokkemakker og alt. men han var kjent for å ha en sånn magisk tankekraft. og hun gikk med klokken sin der og han holdt den i hånden sin og stirret på den. og plutselig begynte den å tikke igjen. men jeg har fått et problem etter jeg hørte dette. for jeg tenker bare negative tanker nå. eller jeg er redd for å tenke negative tanker og da er jeg redd for at dette kan skje med meg, jeg vetikke hva jeg kan gjøre. har du noen tips?

    SvarSlett