Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 8. september 2011

Gull og grønne skoger.

Jeg har det seneste året hatt mye kontakt med personer som er syk i ME, Canada kriteriene, akkurat som jeg selv. Vi er mange som har prøvd forskjellige alternative behandlinger, og mange føler seg lurt.
Lightning Process har fått mye halleluja reklame i aviser og ukeblad. Vi har sett den ene glansbilden etter den andre og det høres vakkert ut. Vi ønsker å tro at det er sant. De finns personer som opplevd bedring og noen har fått livet tilbaks. Det finns en annen sannhet som det ikke skrives om like ofte. Det er fortellingene om alle de som ikke fikk hjelp, eller som til og med ble mye dårligere.
Bloggeren Unfiltered Perception har en fortelling fra virkelige livet i sin blogg. Han har tidligere skrevet en kritisk blogg om Lightning Process og Phil Parker . Der kommer det også opp mange fortellinger av personer som har gått på LP, 3 dagers, kursen.
Legen Maria Gjerpe skrev i sin blogg Marias Metode om hvordan hun etter en LP kurs gikk fra å arbeidet som lege kollapset 3 uker etter avsluttet LP kurs. Hun ble alvorligere syk i ME og slike historier har jeg lest flere av. I kommentar rekken i samme blogginnlegg er det mange kommentarer fra folk som har gjort vonde erfaringer av Lightning Process.
Når vi prøver alternative behandlinger så er det en prøve for å se om man kan oppleve bedring når man sliter med helsa. Jeg har også prøvd alternativ behandling og er det noe som jeg er nøye med, så er det at jeg skal IKKE bli dårligere. Har ikke lyst til å satse mer enn jeg kan ofre. Det er betenkelig at coacher i LP har fortsatt med LP hos individer som er alvorlig syke i ME. Jeg har kontakt med en person sa fortalte at hun den 3:e dagen på LP kurs var så dårlig at hun låg ned på gulvet. Hun orket ikke å sitte opp, så dårlig var hun. Likevel fortsatte coachen og fikk henne å si at "Jag har ikke ME. Jeg gjør ME, altså er jeg frisk."
Det er mye penger å tjene for LP coachene når hver deltaker betaler 15000 kroner for en 3 dagers kurs! Selv om Phil Parker skal ha en del av de her pengene så blir det likevel en god inntekt.
Jeg lurer på hva det er som gjør at avisene og ukebladen har likt å vise frem glansbildene, men at man ikke har tatt seg tid å granske det her litt nærmere. Er det på grunn av at journalisten Live Landmark som er en av lederne av Aktiv Process er en gammel kollega av dem eller er det hennes syke og fremgangshistorie som imponerer? Det at noen er eller har vært meget syk gir en ikke rettigheter til å ikke ta hensyn til etikk og moral. Da jeg for noen år siden begynte å lese om Lightning Process på internet, reagerte jeg sterkt på at man la hele ansvaret på kursdeltakerne hvis de ikke ble friske etterpå. Det hett at de da hadde gjort kursen feil og ikke øvd nok. Det mener jeg er å være lite ødmyk, og meget arrogant. Det er ikke slik som helsepersonal er opplært til og vitenskapen har ikke avslørt alt ennå.
Jeg har selv også blogget om Lightning Process - et uetiskt opplegg? , og Friske vinder i LP debatten.

Kvalitetssikringen kring ME som diagnose har også vært dårlig. I Sverige skiller man mellom ME og utmattelsessyndrom. I Norge ser det ut til at det er mange med utbrenthet og utmattelse har fått en ME diagnose. Men alt av utmattelse er ikke ME. Legen Maria Gjerpe skriver om det her
 Det er gledende å lese at vi nå har nye internasjonale konsensusregler . Vi kanskje nå kan håpe på en opprydning, og at det alternative miljøet kan bli forsiktigere i kontakt med ME syke.  Jeg håper at legene snart får en bedre informasjon om ME enn hva de tidligere har hatt. Nå er vi mange som formidler ny forskning til våre leger og ME foreningen gjør et fantastiskt godt arbeide.

Jeg har selv søkt hjelp i det alternative miljøet. Det har resultert i økt livskvalitet, men jeg er ikke frisk enn. En stor vinst for meg har vært at jeg har blitt mye mere avslappet, noe jeg liker veldig godt. Det må til for å underlette de selvhelbredende funksjonene i kroppen. Alt som får meg å leve mere parasympatiskt er bra. Men nå når vi har fått de nye kriteriene for ME, kanskje en del kunne være mye mere forsiktig med å si at de kan bote ME. Utbrenthet og ME er ikke det samme. Når folk kjenner seg lurt, da slår det bare tilbaks på  det alternative miljøet og de som er mere seriøse.

Det er viktig at vi tar til oss den nye forskningen om ME. Det er for mange som har dårlig erfaring av både det tradisjonelle helsevesendet og det alternative miljøet til at vi bare skal la det humpe og gå.
Det handler til syvende og sidst om menneskesyn og nestekjærlighet!

12 kommentarer:

 1. Hei, jeg har lyst til å kommentere dette med såkalt alternativ behandling. Jeg har benyttet meg av det etter at jeg ble retraumatisert hos en evidensbasert behandler.
  Jeg valgte nok mine alternative behandlere med omhu. I ettertid har jeg tenkt over hvorfor jeg valgte som jeg gjorde. Noe av svaret er at 1) de respekterte meg og kroppen min 2) jeg opplevde å bli møtt av medmennesker 3) jeg fikk selv være sjef, det var ingen krav om underkastelse under noe slags behandlingsregime, jeg var nok ingen trussel for dem med min selvstendighet eller egenrådighet, som noen kaller det.

  For meg, som er et dypt krenket barn, var dette til stor hjelp. Men det er trist, veldig trist, at det er så tilfeldig eller sjeldent kanskje, at det etablerte behandlingsapparat kan stille opp med akkurat dette, som var det jeg trengte.
  For jeg tror det finnes mange som meg, der ute.

  SvarSlett
 2. Det er godt å få hjelp, der man samtidlig kan kjenne seg trygg og at man har kontroll. Jeg har hørt om slike situasjoner før. Det er ille å ikke føle seg sett, hørt og tatt på alvor i det tradisjonelle helsevesendet.
  Egentlig burde din historie og andres liknende historier være intressant for NAFKAM forskningen i Tromsø. Når forskjellig alternativ behandling bekreftes å være virkningsfullt kan den komme inn i det tradisjonelle helsevesendet.
  Takk for at du delte med deg. Og godt du kunne få god hjelp i den alternative miljøet når du ikke opplevde det i det tradisjonelle helsevesendet.

  SvarSlett
 3. Apropos NAFKAM, så har jeg hatt kontakt med en der som forsker på de som ikke har hatt effekt av LP. Jeg har altså prøvd LP, men den fantastiske langtidseffekten uteble. Virkningen gikk over eter en stund, og da lot jeg være å kontakte coach for hundrevis av kroner. Jeg hadde lest så mye om LP-erfaringer at jeg visste jeg ville få beskjed om at jeg gjorde det feil osv. Skyldfølelse for manglende effekt av LP er det siste man trenger!

  SvarSlett
 4. Veldig bra Diva!
  Jeg har begynt å på alvor informere det alternative miljøet her i bygda. Det er viktig at de får en mer nyansert bilde av ME og LP.
  Allerede de 5 første årene av 2000 tallet informerte jeg klientene mine om ny forskning om stress respons og det reparative parasympatiske nervesystemet. Allerede da visste man om at kronisk stress kan gi mange typer av sykdommer, selv om man kunne skru av stressen. Tror jeg skulle bli sint hvis jeg kom på at jeg hadde betalt 15000 kroner på noe som jeg allerede visste om. Kropp og sjel hører sammen, både det psyko-somatiske og det somato-psykiske. Annen forskning har også visst at feil mat påvirker psyken. For eksempel kan fettmangel gi utmattelsesdepresjon. Derfor er differential diagnostikk grunnen til å vurdere hva behandlingen skal bli. Og forskning.
  Vi skal ikke akseptere at syke mennesker blir pålagt mer skyldfølelser.
  Man er i underlege når man er syk, og da trenger man at hjelperne er profesjonelle og støttende.
  Skjønner godt at du valgte å beskytte deg selv.

  SvarSlett
 5. Jeg tror det er viktig at vi som vet mer om LP enn solskinnshistoriene fra media, informerer at glansbildet har en ganske stygg bakside. Det hender jo venner og bekjente sier til meg at de har hørt noe om en som gikk på et tredagers kurs i London og ble frisk av ME. Da er det i det minste bra at jeg kan fortelle sannheten om LP og at de fleste ikke blir friske. Ofte får jeg da et lettere sjokkert og overrasket "åh, er det sånn det er?".

  Selv om LP fjernet to-tre symptomer for godt, merket jeg ikke noe til at det skrudde av stresset. Eller kanskje det gjorde det på en måte, jeg kan ikke all verden om dette. Men jeg opplevde heller at jeg på én måte ble mer stresset. Det stresset meg at jeg måtte gjøre LP igjen og igjen og igjen, og det stresset meg at jeg måtte bli helt frisk så fort som mulig. For det skal man jo liksom bli av LP. Jeg ble også forferdelig svimmel, som en bivirkning.

  At kropp og sjel hører sammen er det ingen tvil om, og det blir gjentatt til det kjedsommelige når det gjelder ME. Det er vel derfor så mange desperate syke har svidd av tusenlapper på LP. Men selv om jeg har stor tro på tankens kraft, så det er også grenser for den kan ordne opp i. Å tenke vekk virus, parasitter, vitaminmangler og infeksjoner? Nei, tror ikke det du!

  Men hva er utmattelesdepresjon? Det samme som utbrenthet?

  SvarSlett
 6. Nei man kan ikke kjøre over naturlover med tanker. Det er mange som har tenkt positivt til de kollapset.
  Det er interessant det du sier om LP teknikker som ble en stress. Har idag lest en bok om en fremgangshistorie om ME. Jeg registrerte at det hele tiden var kampmodus som dominerte. Det og at sykdommen og dermed kroppen var en fiende. Fra det å satse masse energi på mye ytre fremgang gjennom viljestyrke, var personen helt fortvilt over å ikke mestre livet til ytre fremgang gjennom å vilje mere. Det ble en vondt sirkel av stress, uro og kamp. Til sist fann hun sin egen mestringsmetode, men det var også gjennom kamp. På overflaten var det en heltinnehistorie, men det jeg såg var kamp, ytre fremgang og uro. Det gir en speilbilde på vårt samfunn idag. Det har blitt et narcissistiskt samfunn med extrem makeover, perfekt life til priset av den indre fremgangen som ikke får den plass den skal ha for å få balanse i livet. Den som ønsker kontroll over livet kan lett gå vill i livet. Selv om boken forestiller en fremgangshistorie, savner jeg en positiv kontakt med kroppen. Jeg savnet det å spille på lag med kroppen og det å gi slipp.
  Jeg hadde en lege som sa at den nye hjerneforskningen viser at hjernen fungerer best når vi gjør ting som er moro. Med andre ord bygger hjernen nye spor når vi har det moro og slapper av.
  Hvis fore dette LP deltakere føler forventningspress og krav har man bare skapt mere stress og en spiral nedover. Legger man siden skylden på kursdeltakeren blir det vondt verre. Slikt kan det gå når de som skal hjelpe ikke har kunnskaper om hvordan vi er skrudd sammen. Det som virker på noen kan være helt feil for noen annen.
  Utmattelsesdepresjon er utbrenthet som har gått over i utmattelse. Den første gang jeg hørte det var i sammenheng med kronisk stress. Svenskene skiller mellom utmattelses syndrom, utmattelsesdepresjon og ME. Jeg har ikke sett at man gjort det i Norge.

  SvarSlett
 7. Ang. boken: Det var en interessant observasjon sett fra en psykologs synsvinkel!

  SvarSlett
 8. Hei, jeg får ikke til å legge inn kommentarer her med nickname, det går bare som anonym. Uansett, jeg følger diskusjonen som går her om LP. Jeg har ikke erfaring selv med LP, men jeg har derimot erfart at kroppen trenger sin tid til å ordne opp i det som har "hengt" seg opp (Jeg tenker ikke på ME her, men derimot stress av ulike slag, det kan være så mangt.Jeg er klar over biologien i ME.)
  Så jeg har valgt å være kjerringa mot strømmen, lytte langsomt til kroppen, alle dens motstridende beskjeder, og sakte med sikkert opplevd bedring. Jeg har ennå et stykke igjen, men for meg er dette eneste veien. Jeg bruker de hjelperne jeg trenger, dirigerer dem inn og ut, både akupunktører, rosenterapeuter, massører og andre alternative terapeuter. Det tar tid ja, men for meg er det veien.
  Men jeg opplever jo at en vei utenfor det etablerte ikke akkurat møtes med heiarop og støtte av f.eks. NAV og andre systemer. Så da gjelder det å ha ressurser selv. Jeg klager ikke, men tenker på de som ikke har det og som ikke kan nyttegjøre seg det som tilbys innen det tradisjonelle som du skriver.

  SvarSlett
 9. Anonym. Velkommen.
  jeg kjenner meg godt igjen i det du sier. Ting tar tid og naturen trenge å ha sin gang.
  Jeg må si at min lege og NAV viser god forståelse for mine valg av alternativ behandling. Hvis helsevesendet ikke ennå har noe konstruktivt til behandling å komme med. Ja jeg er veldig takknemlig for all forståelse, symptomlindring og sykemelding/AAP.
  Jeg tenker at enten vi er friske eller syke så må vi spille på lag med kroppen. Enten vi går på alternativ behandling eller får bio-medisinsk behandling trenger vi å gi slipp om kampen og leve så parasympatiskt vi kan.
  Jeg har tenkt at om det en dag skulle komme i dagen at jeg for eksempel skulle bære på XMRV viruset eller noe annet, så er det like viktig å leve parasympatiskt, akseptere livet og gi slipp på så mye jeg kan.
  Det blir spennende å følge NAFKAM forskningen i Tromsø. Når jeg hører og leser hva ME syke har å fortelle om dårlige erfaringer av LP, da har jeg ikke noen problemer med at helsevesendet er forsiktig med å ta inn alternativ behandling.
  Men jeg tenker også på dem som er syke og som lever i økonomisk uro...

  SvarSlett
 10. Hei Anna- Lena!
  Ville bare skrive en liten hilsen på din blogg. Har fulgt den rundt et års tid, og den er et lindrende, opplysende og optimistisk inslag i min hverdag som ME syk.

  Jeg går selv til psykolog, og jeg føler hun er den største støttespilleren ift ME sykdom og livsmestring. Hun, som i likhet med deg har en helhetlig forståelse av kropp og psyke. Og hos henne får jeg bearbeidet av alle fordommer jeg møter pga sykdommen (særlig i det offentlige hjelpe apparatet) Og hun har ingen problemer med å anerkjenne at sykdom rammer meg hardest fysisk.

  Så spennende forskning at latter og glede er med på å bygge nye spor i hjernen. Det kan jeg tro på - men når det blir et dogme så blir det feil...

  Selv har jeg hatt store problemer med å gå, begynte med ridning for 1 år siden, og det ga en god synergieffekt på alle områder i livet. Jeg fikk hjelp av hesten til å bevege meg (vekke kroppen) jeg kom ut på turer i naturen, og samspillet med hesten gir meg masse glede... Ikke minst: jeg har blitt sterkere fysisk... Nå kan jeg gå små turer i skog og mark, og av og til trippe rundt på høye heler :-)


  Det er så berikende å lese bloggen din. Jeg henter masse inspirasjon, mening og livsglede her inne.

  Bambi

  SvarSlett
 11. Tusen takk Bambi! Velkommen!
  Dette var en hyggelig og gledende kommentar!
  Det er godt å ha noen å snakke med som ser og forstår. Et vitne som tar imot ens bekymringer og frustrasjoner.
  Det finns mange fordommer rundt ME og andre og sykdommer som man ikke alltid ser fra utsiden. Det trengs en folkeopplysning tenker jeg.
  Tenk hva rett hobby kan gjøre med en. Alle har vi godt av å finne vår "hest". :)
  Håper du har en fin helg!
  Virkelig hyggelig å høre fra deg!

  SvarSlett