Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

mandag 29. august 2011

Marcellus "Bear Heart" Williams


Akkurat nå leser jeg en veldig bra bok.  Det er "Vinden er min moder" av den indianske sjamanen Bear Heart. Boken er full av hans visdomsord, og hans refleksjoner kring sitt liv. Han har mye gode ord på sitt hjerte.
Han forteller litt om historien til hans stam, sin familie og sin egen oppvekst. Han gir et intrykk av å ha vært en uredd og mye aktiv gutt, som tok ansvar tidlig i sitt liv. Når han ble voksen ble han valgt til å få mulighet til å utdanne seg til sjaman, noe han takket ja til. Han fikk da gå gjennom forskjellige prøver som gjorde at han fikk møte seg selv på mange områder. Det ledde til at han fikk kontakt med sin egen væren og andre sider hos han selv ble skrellet av.
Det kunne være å sitte på et sted og å observere, uten å bevege seg det minste. Det kunne være å sitte på et fjell i noen dager og samtidlig faste, det vil si ikke drikke eller spise. En gang spasserte han gjennom en klapperslange bo uten noe på føtterne. Han klarte seg helt uskadd, med støtte på troen på kraften i de urgamle sangene som hypnotiserte slangene.
Han viser på at prøvninger utvikler oss som å skrelle en løk, hvis man holder håpet og tilliten til den store anden oppe. Han sier også at det er viktig å takke for livets erfaringer, de gode med de onde, og å erstatte det negative med noe positivt. Det her tenker jeg kan være veldig vanskelig i en del situasjoner. Samtidlig lytter jeg fordi hvis det finns mennesker som har tatt seg gjennom mange vonde prøvninger så er det akkurat indianer i Amerika.
Bear Heart snakker mye om nestekjærlighet, respekt, empati, og verdiet i å ha gode mål i livet.
Vi skal streve etter å ha en gode balanse i livet. Det handler om balanse mellom hjernehalverne, aktivitet og hvile, gi og ta imot. Han mener også at det er viktig å gi de gode tankene næring, fordi det påvirker oss til kropp og sjel. Våre tankene gir underbevisstheten næring og da handler vi og reagerer deretter. (Han snakker her ikke om å benekte.) Latteren er ifølge Bear Heart den beste medisinen, og det er viktig å ta humoren i bruk så lenge man ikke skratter åt någon.
Når vi bruker for mye tid til alvorlige ting, for eksempel leser alvorlig bøker eller ser alvorlige filmer, da får vi en ubalanse. Det er viktig å gjøre lettsommere ting, for eksempel se morsomme filmer eller lese lettleste bøker for å få kraft til å ta til seg de alvorligere tingene.
Han forteller også om at hans folk er nøye med å balansere manligt og kvinnligt for at samfunnet og individene skal få en balanse. På møtene da lyttet de på både menn og kvinner, fordi de kom med forskjellige synspunkter og da fikk de et mere heldekkende grunnlag til å ta beslutninger.
Indianene mener også det er viktig at vi skaper en harmonisk verden for fremtiden, for eksempel å ta vare på naturen. Vi låner jorden fra fremtida generasjoner.
De mener at vi alle er guds barn, vi er alle i slekt med hverandre og vi må samarbeide med hverandre hvis vi skal skape en god fremtid for fremtida barn.
Han døde for 3 år siden, men hans ord finns kvar. Takk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar