Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

lørdag 22. januar 2011

Junk food er like avhengighetsfremkallende som nikotin og herion.

Amerikanske forskere har funnet at hamburgere, pommes frites og pølser programmerer den menneskelige hjernen, å begjære mere sukker, salt og meget fet mat.

Vitenskapsmenn ved the Scripps Research Institute in Florida har funnet ut at laboratorierotter ble like avhengige av en dårlig diett akkurat som mennesker ble avhengige av kokain og heroin. Det her kan ikke helt overføres til menneskelig fetma, men de fant at overkonsumsjon av høy-kalori mat trigger avhengighets liknende responser i hjernen.
Men studien vekker tanken på at vår hjerne kan reagere på samme måte ved junk food som den gjør ved stoff.
Vitenskapsmannen Dr Paul Kenny, sier at studien bekrefter avhengighetsegenskaper ved junk food. Fetme kan være en form for kompulsiv spising. Ved behandling av fetme kan det være brukbart med liknende behandling som ved andre compulsive disorders, sier han.
Den nye studien forklarer hva som skjer i hjernen hos dyrene når de har lett tilgang til høy-kalori, høy-fett mat og den viser at stoffavhengighet og fetme baseres på samma underliggende neurobiologiske mekanismer..
Dr. Kenny sier at studien støtter hva fetme pasienter har sagt i årevis, at junk-food frosseriet er extremt vanskelig å stoppe, som avhengighet av andre stoffer.
Rottene ble delt opp i tre grupper. Den ene gruppen fikk normale mengder av sund mat. Den andre gruppen fikk begrenset mengde av junk food, og den tredje fikk ubegrenset mengde av ostekake, fete kjøttprodukter, cheap sponge cakes og sjokolade godterier. (høres ut som raske karbo for meg)
Det var ikke noen større forskjell i de to første gruppene, men i gruppen der de spiste mye junk food, så mye de ville, ble de raskt veldig fete og startet å frosse.
Når forskene elektonisk stimulerte de deler av hjernen som føler nytelse, fant de at de rotter som fikk ubegrenset med junk food trengte mer stimulering for å registrere samme nivå av nytelse som de gruppene med sundere diett. De gikk alltid til den dårligeste maten og de spiste dobbelt så mye kalorier som kontrollrottene. Når de tok vekk junk food og prøvde å gi dem en næringsrik diett matvegret de. Den forandring i matpreferenser var så stor at de svalt seg selve i to uker etter de ikke lengre fikk junk food.
Når rottene begynt å spise sin ubegrensede mengde junk food, begynte de å svelle opp og den kjemiske ubalansen i hjernens nytelsesenter satte igang. Når de her nytelsessentren i hjernen responderet mindre, utviklet de vaner for overspising, konsumerte større mengder av usunn mat til de ble fete.

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7533668/Junk-food-as-addictive-as-heroin-and-smoking.html

Jeg tror vi har i vente mange studier av den har typen. Vi finner mye sukker og fruktose i maten også her i landet skjult i vanlig mat. Ju mere vi kan lage maten fra grunnen desto sunnere spiser vi. Og maten blir godere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar