Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

fredag 26. november 2010

1,5 år siden jeg spiste godterier, kaker og brød.

Den 26 mai for 1,5 år siden skrev jeg i kalenderen min 0 sukker, 0 hvitt mel. Det var hardest i begynnelsen, når kroppen var van ved mel og sukker. Jeg kjente av abstinensen den første tiden. Jo lengre tiden går, desto lettere er det. Kroppen måtte igjennom en omstillingsprosess. Helsegevinsten ble snart merkbar. Nå fikk jeg normalt kolesterol, blodtrykk og kroppstemperatur. I flere å hadde jeg en hel grad for høy temperatur i kroppen. Det var i så lang tid at jeg bygynte å tro at det var det normale for meg. Kolesterolet og blodtrykken hadde også vært litt høyt, men det er nå i normalområdet.


Nå er jeg så vant med å ikke spise noe søtt at jeg synes at en appelsin er i det søteste laget. Gulerøtter smaker søtere enn tidligere, og maten i øvrigt smaker mye bedre. Sukkeret ødelegger tydeligen smakssansen.

Det er også deilig å slippe blodsukkersvingningene, som jeg hadde mye av før. Når jeg leser om nyere forskning så ser jeg hvor mye elende som kommer av for mye sukkerspising. Da får jeg ikke lyst til å spise godterier eller kaker.

Jo, jeg har et unntak. Det er 70% sjokolade, men det må jeg også være forsiktig med.
Lav karbo dietten har vært bra for meg. Jeg har nå et høyere inntak av naturlige fetter, som økologisk kokosfett, smør og fløte. Jeg tror jeg tidligere har hatt fett mangel i kroppen. Fett er viktig for de vitale funksjonene i kroppen. Tidligere hadde jeg store begjær etter laks på vinteren. Det har roet seg nå.

Jeg spiser mer næringsriktig mat nå. Raske karbohydrater har mye tomme kalorier. Jeg har tatt vekk poteter og spiser mye broccoli, helst økologisk. Det er mye næring i broccoli.

De betennelsesdempende krydderiene som for eksempel chili, curry, gurkemeie, og ingefære, er en del av hverdagen min. Jeg interesserer meg mye for mat som aktiverer friskprosessene i kroppen. Den svenske immunologen og forfatteren Sanna Edhin er en stor inspirasjon, når jeg skal lære meg mer om maten.

Kvantemedisinen har vist at mononukleoseviruset aktiverets i kroppen når jeg har hatt mine nedturer. Mine tanker har derfor vært på å lære meg hvordan jeg kan aktivere friskprosessene i kroppen og å øke motstandskreftene.

Når jeg for over 10 år siden ofte snakket med en kinesisk dame som hadde butikk nære der jeg bodde, fikk jeg mange tanker om hva som styrker oss. Vi snakket om at vi har mere miljøgifter idag, og hennes tanker var at vi må arbeide med å styrke kroppen, og lære oss balansen med yin og yang. Hun likte det svenske ordet lagom (som passe). Det var for henne det samme som yin og yang.

I vårt samfunn der man dyrer aktiviteter har det blitt for mye yang!

All den her junk-fooden som mange nordmenn spiser leder også mot sykdom. Nå gjør jeg hva jeg kan for å lage maten fra grunnen. På morgenene gjør jeg en god smoothie. Det tar ikke lengre tid enn å ordne seg en brødskive.

Jeg er veldig takksam for at jeg idag orker å lage meg litt mat annenhver dag. Dagen etter varmer jeg rester.
For 5 år siden hadde jeg ikke en sjanse for å klare det, så jeg vet at det ikke er noen selvfølge.
Livet føles lettere når jeg hver dag går gjennom ting som jeg kan føle takksamhet for. Det har hjulpet meg å snu om tankene å være glad over livet mitt tross alt. Det hjelper å trene gledesmuskelen! :)
Det er viktig å trene gledesmuskelen, fordi den er en ferskvare, akkurat som tannpussing, vaske seg ren, spise sunn mat, og å være fysisk aktiv.

7 kommentarer:

 1. Glad du har funnet noe som kan gjøre deg bedre :-)! Jeg har også hatt stor nytte av diettendringer, selv om de er ganske annerledes enn dine. Jeg spiser ikke gluten, melk, gjær, egg - basert på målte immunresponser.
  Takk for alle gode bidrag og kommentarer på bloggen :-)
  Ha en fin helg!
  Klem Rutt

  SvarSlett
 2. Lavkarbo er bra. For min del er det beste at jeg slipper følelsen av kronisk lavt blodsukker. Jeg synes også at sukker smaker vondt, nå som jeg spiser det svært sjelden. Får bare et ekkelt sukkerbelegg i munnen. Og brokkoli er jo en helt fantastisk god grønnsak!

  Jeg har vært innom bloggen til Sanna Edhin og har fått lys til å lese bøkene hennes. Riktig mat kan gjøre stor forskjell. :-)

  SvarSlett
 3. Hei Rutt!
  Visst er det deilig å finne ut hva man ikke tål å spise, og å kjenne at vi kan påvirke vår kropp positivt.Det er en omstilling i begynnelsen, men det går...
  Du har en fin blogg og er imponerende flink på å følge med på hva som skjer i ME forskningen.
  Det er godt vi har slike som deg.
  Stor klem! :)

  SvarSlett
 4. Hei Diva!
  Jeg synes det er viktig at det finnes slike som Sanna Ehdin som gir positiv inspirasjon til friskaktiviteter. Selv om det kommer å vise seg at mange bærer på XMRV viruset, blir det Sanna skriver ikke mindre viktig.
  For meg har det vært meget viktig å fokusere på hva som styrker meg. Det er godt for psyken å ha noe slikt å tenke på, og ikke bare tenke på elende. Det fikk jeg nok av når jeg ble sykemeldt, og jeg opplevde at så mye ble tatt fra meg.
  Jeg kan varmt anbefale Sanna Ehdin, og på www.tanum.no kan man kjøpe hennes bøker billigt.
  Når jeg ønsker meg en svensk bok velger jeg alltid Tanum, fordi de lave prisene. Jeg kjøpte til og med Sofie Hexebergs bok i den svenske oversettelsen og sparte gode penger. Man må jo tenke økonomi når man går på arbeidsavklaringspenger.
  Lykke til Diva! :)
  Stor klem fra meg!

  SvarSlett
 5. Ikke helt meg, men at kost tilpasset den enkelte er viktigere enn vi tenker over til vanlig er helt sikkert.
  Selv mangler jeg fantasi til å kutte i min relativt vanlig norske kosthold.

  Hyggelig at du har hengt deg på Facebooksida til http://Karavanseraiet.no :)

  Ha ei fortsatt god helg :)

  SvarSlett
 6. Hei Kamelrytterskan!
  Det handler om å finne sin egen veg her i livet. Matintoleranse gjorde meg nøtt til å forandre hva jeg spiser og drikker.

  Du har en koselig Karavanseraiside. Står mye matnyttig der.

  Sen har jeg også sansen for kameler og karavanseraier, da jeg ofte er i Tyrkia. :)

  Ha en go dag!

  SvarSlett
 7. Tusen takk :)

  Heldigvis har jeg ikke noen matintoleranse som jeg vet om. Men skjønner/vet at det må føre til forandringer i kosten.

  Ha ei fin uke :)

  Kamelryttersken postet sist: "Fem grunner til hun ikke er farlig for sine omgivelser" http://karavanseraiet.no/?p=1536

  SvarSlett