Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

søndag 17. mars 2013

Tror noen leger må skjære gjennom illusjonen!

Jeg har både i mitt arbeidsliv i helsevesenet og som langtidssyk fått se og høre mye. Idag tenker jeg på noen legers store "tro" på de positive tankers kraft. For noen uker siden var jeg selv på en legetime for å hjelp med en ting. (Sier ikke hva og hvor, fordi hvem legen er spiller ingen rolle)
Han mente det var en fordel om jeg gikk ned i vekt, noe jeg kan være enig i. Jeg forklarte hvorfor det ikke hadde var så enkelt siden lang tid, med kronisk tannrotsbetennelse og det dårlige allmenntilstand jeg hadde hatt. Hvis jeg gjorde for mye ble jeg sykere, symptomer som sterke nevropatiske smerter gikk ikke å flykte fra. Infeksjoner som avslørte hverandre er ikke tidspunkten for å begynne å trene. Det var også en 3-4 år siden jeg sluttet med godterier (unntatt 70% mørk sjokolade), kaker, godterier og brus. Jeg såg på sykepleieren at hun godt skjønte hva jeg sa.

Jeg fortalte at jeg hadde gjort min egen behandlingsplan (mestring) som skulle styrke frisk prosessene i kroppen på mange plan.
Legen sa: Ja bare man tror på det. Det er viktigt å tenke positivt, da blir man friskere...
  Jeg husket på alle jeg har møtt som tenkte positivt til de kollapset.
Jeg svarte legen at, ja, det er bra å være positiv så lenge man er realistisk.
Vi snakket videre litt til å han hadde fremdeles sin tro på å være positiv og da kunne man bli frisk.
Da satt jeg å tenkte innom meg på når jeg bestemte meg for å bli frisk, og gikk ikke homeopatibehandling og kvantemedisinbehandling. Men de positive tankene hadde ikke noen effekt på hva jeg nå vit var en kronisk periodontitt.
Nei, det er ikke alltid, sa jeg.
Legen var trevlig, og han hadde en "besværlig" pasient som hadde hatt åresvis med egenstudier i akkurat det her emnet, hehe!
Ja, visst er det slik at våre tanker, følelser og valg påvirker, men det er mer komplisert enn som så. Livet er komplext!

En annen situasjon jeg husker er et annet sammenheng der jeg også er pasient, men det er andre som også er pasienter som snakker en dag. De undrer så mye over de legesamtaler de har med legen. Han sier til dem at de skal forandre sine tanker, sier de. De får fylle i blanketter. Ved neste legetimer får de også også fylle i blanketter om de mår bedre eller dårligere. Men hvordan forandrer man på sine tanker spør de meg. De vit ikke hvordan man gjør, og de føler seg bare dumme! Legen de snakker om er en koselig mann som helt tydelig mener vel. Det tviler jeg ikke på. Men jeg sa til damene at for å forandre sine tanker trenger man gode verktøy som skal tilpasses inidividet.
Jeg tror legen fikk en konfrontasjon etter det, men jeg så han er en stabil mann, som vært med mange vintrer før. ;)

Det finns en annen "illusjon" som en del leger kanskje trenger å gjøre opp med. Det er, som det kan se ut til, den "illusjon" som handler om når utredningene ikke viser noen bio-markører som kan vise mot noen sykdom. Leste en kommenta,r på Twitter, som sa at pasientene burde være glade når utredningene ikke viste på noen sykdom. Med andre ord skulle man kanskje være gla for et tilbud om cbt og kanskje en gradert trening? Hva vit jeg?

Da tenkte jeg på alle de undersøkelser jeg har vært med om, som ikke viste noe som helst, mer enn muligens litt høyt kolesterol. Jeg var likevel syk, men hvordan skulle jeg løse det?
Det var tydelig at det var jeg som måtte ta tak i det men hvordan skulle jeg begynne?
Akupunktur? Nei. Men homeopati da, og litt kvantemedisin? Nei.
Men om jeg spiser annerledes da? Kutter ut sukker, godterier, kaker, is og brus? JAA! Feberen forsvant, og tarmeaktivitetene ble helt annerledes! Var det da smertene i leddene forsvant? Tror det.

Prøvde osteopati. Kunne det være en hjelp?
Hun fann en sterk kompresjon mellom de overste nakkeknoklene, noe som kunne forklare alle symptomene. Behandlingen gav en deilig avslappning, men dessverre fikk jeg større problemer med de nevropatiske smertene. Nedoverbakken hadde begynt igjen, med helvetesild, nevroptaiske smertene og så videre. Helsekontroll viste ikke noe som helst, mer en litt høyt kolesterol.
Slik var det til jekselen knektes og den kroniske tannrotsbetennelsen kom frem i dagen.

Jeg har derfor litt vanskelig å være glad over at helsekontrollene ga utslag på noe av de her tingene.

Men hurra for internet, som gir inspirasjon til å søke informasjon og inspirasjon til å lete videre!
Det er for eksempel på internet jeg fikk inspirasjon til å prøve D-vitamin kapsler. Plus alt det andre!

Vi skal heller ikke glemme alle hyggelige mennesker som jeg har blitt kjent med på de sosiale mediene!

Sykdom gir en unik mulighet til utvikling. Den indre reisen er enorm! Det er mye unødvendigheter som rinner av en. Man lærer seg hva som er viktig for en selv, og står mer og mer stadigt på jorden. Det gjør man ikke når man er som dårligst. Tvil og håp slår følge og opp og nedturer følger hverandre. Man lærer seg selv å kjenne på godt og vondt, det som gjør godt og det som gjør vondt.

Man lær seg hva som virker i praksis og man lærer seg mengder med mestringstrategier hvis man ikke er for hardt mot seg selv. Og man gjør mistak!
Alt det her er en selv.

Den som tror at det bare er å bytte tanker, tenke de postive tankene, da løser det seg, lever i en illusjon!

Det er tid å våkne opp! Livet er ikke så enkelt!

Det er viktig å tenke konstruktivt!

Det jeg gjør idag har konsekvenser, og hva ønsker jeg skal være resultatet?

Det her er et arbeide som vi arbeider med hele livet.

Vi gjør ikke det her ensamme.

Livet er et fellesprosjekt!


Nå må jeg komplettere det her med å si at jeg har hatt positiv erfaring med å samarbeide med leger i alle år jeg har arbeidet i helsevesenet. Så derfor skriver jeg det her med glimten i øyet, og litt, litt alvor! ;)


Den 14 juli, 2011, skrev jeg en blogg om positiv tenkning og forskjellige nyanser av konsekvenser fra "positiv" tenkning, og hva som egentlig er positivt. Du finner det blogginnlegget her. VG tok inn innlegget på lesernes VG, og jeg fikk mange spennende kommentarer i samme tema. Vi trenger konstruktrive mål som leder til en bedre situasjon, og ikke virkelighetsflykt fra livets realiteter. Vi behøver møte livet på godt og vondt, og det gir oss bedre mestring til å møte det som er.

5 kommentarer:

 1. Det finnes utrolig mange lettvintløsninger. "Tenk positivt, og bli frisk" - er en gjenganger.. Hadde bare livet vært så enkelt ville de fleste av oss vært frisk som en fisk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lett å la seg forføres man man ikke tar seg tid til å tenke over det.
   Det er ikke få som jeg har truffet som hadde store postive ønskninger og mål i livet. Det kan slite dem ut når livet ikke lever opp til de idealer som man bærer på inne i oss.

   Slett
 2. Hvorfor skal man være glad for at ingenting vises på prøver hos legen? Jeg fikk selv høre det en gang for lenge siden - av en lege. Og jeg bare lurer: Er det bra fordi det da sannsynligvis er psykisk og ikke fysisk? Hvorfor er i så fall det bedre at det er psykisk? Er det bedre med en pille som bedrer humøret ditt og terapi hjelper deg til å tenke annerledes enn en antibiotikakur, medisiner eller operasjon? Og det kan jo fortsatt være fysisk selv om det ikke vises på prøver. Det er en pussig ting å si, og jeg lurer på om de som sier det faktisk tenker over hva de egentlig sier? Og når det gjelder det jeg gikk til legen med: 17 år senere er jeg nå endelig helt sikker på at tankens kraft har lite å si her.

  Tenk konstruktivt - ikke krampaktig positivt! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om prøverne ikke viser noen sykdom, står man likevel i en situasjon der man er syk, men man ikke har noe å gå etter. Vi har ikke oppdaget alle bio-markører ennå. Å da "bare" å gjøre det til psykologi og tanker, samtidlig som man ikke har en behandlings og en mestringsplan, blir et stort problem for den som er syk. Hvis det er stress finns cbt og gradert trening, men hvis det finns flere variabler å holde styr på da blir det altfor fortvilt for den som er syk og ønsker å bli frisk.
   For den som er ny på bloggen, har jeg skrevet en mestringsplan der man tar vare på sin helse på flere nivåer. Når man ikke har en god behandling å ta i bruk, trenger pasienter fremdeles ha en ferdretning der man kan påvirke allmenntilstandet.
   "Tenk konstruktivt - ikke krampaktig positivt! :-)" Hehe! De som råder folk å tenke positivt og ikke viser hvordan, risikerer folk å få en økt indre konflikt, der tanker som er uønsket konsekvent trykkes ned. Det er en energikrevende aktivitet, og kan som sagt brukes som virkelighetsflykt! Det er mange nyanser i det her, og det er viktig å tenke over hva det innebærer.

   Slett
 3. En artikel fra SvD: Pessimister lever sundare och längre. :http://www.svd.se/naringsliv/karriar/pessimister-lever-sundare-och-langre_8004550.svd

  En annen artikel i samme tema: Bob Knight slår ett slag för pessimism. http://www.svd.se/naringsliv/karriar/bob-knight-slar-ett-slag-for-pessimism_7983190.svd

  Jeg er ikke imot å trene opp gledesmuskelen gjennom forskjellige aktiviteter.Tvertimot! Det jeg reagerer på er når det blir for unyansert om positiv tenking og så mye at man ikke er forberedt på livet.
  Det handler som vanlig om nyanser.

  SvarSlett