Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

fredag 1. mars 2013

Det forrædiske sukkeret.

Charlotte Erlanson-Albertsson er professor i medisinsk og fysiologisk kjemi ved Lunds universitet. Hun forsker på appetittregulering og energibalanse og interesserer seg spesielt for den energirike kosten som inneholder fett og sukker. Jeg har hørt henne snakke om kost og helse flere ganger og det er like spennende hver gang. I forskning og medicin forteller hun om det forrediske sukkeret som vekker opp appetitten. Jeg siterer:

"Beroende av socker

I ett försök att ta reda på om sockerberoende finns fick råttor fri tillgång till en dryck som bestod av 25 procent socker (sackaros) under ett par veckors tid. Djuren drack från början en liten mängd sockerlösning, men efter hand mer och mer. Efter en vecka drack de dubbelt så mycket av den sockrade lösningen. Det gav misstankar om att belöningssystemet hade aktiverats och att en tolerans redan utvecklats, steg 1 och 2 i beroendets trestegsspiral.
Mätningar i hjärnan visade att det förhöll sig så: dopaminnivån var stegrad medan nervsignalämnet acetylkolin hade minskat. Denna förändring var exakt lik den som en injektion av morfin åstadkommer. Medan dopamin signalerar välbefinnande har acetylkolin motsatt effekt. Efter 24 timmar märktes abstinens-symtom i form av ryckningar och skakningar. När sockret togs bort, fick råttorna ångest. Forskarna drog slutsatsen att ett sockerberoende kan framkallas vid hög konsumtion av socker."
 
Jeg vet ikke hvor appliserbar en slik studie er på mennesker, men neste sitat kan få en å undres. 

"I ett experiment jämfördes hur mycket 18 normalviktiga kvinnor åt om de fick en frukost med mycket socker (25 procent), jämfört med en sparsamt sockrad (två procent). Den sockrade frukosten innehöll lättfil, sockrad müsli, och fruktsaft och den andra fullkornsbröd, lättmargarin, mager ost och apelsinjuice. Båda frukostarna innehöll lika mycket energi per gram. Försökspersonerna uppmanades att äta så mycket de önskade. Resultaten visade att de som fick den rikligt sockrade frukosten åt mer än de som fick den nästan sockerfria. Försöket bekräftar andra studier som visar att socker höjer aptiten för en rätt."
 
Det er ikke lettere blodsukkernivået farer opp og ned som en jojo. Søtsug er noe som jeg er langt fra alene om. Det er lettere å redusere sukker og stivelsserik mat til en lav nivå, synes jeg. Et altfor varierende blodsukker gir stress og tar energi, selv om man får et løft med en gang.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar