Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

fredag 5. juli 2013

End-of-life definitions.

Det har diskuterts en del om Nelson Mandelas alvorlige sykdom og høye alder. Det er ikke lett å vite hva som er sant eller ikke i alle spekulasjonene. Det vekker tanker som berører, ikke minst i min egen sorg. Jeg har arbeidet i helsevesenet i mange år og har naturligvis sett mye.

På bloggen KevinMD kan man lese
Nelson-Mandela recognize life Equation :

"By typical end-of-life definitions, Nelson Mandela is dying (he is in critical condition after a lengthy hospital stay, and has had multiple recent admissions). Those of us in the healthcare professions see this end-of-life equation all of the time: increasing severity of illness and frequency of hospitalizations plus advanced age almost always equals dying. Now, everyone likes to believe this equation may be altered by hopes, prayers, and modern medicine. But unfortunately, such yearnings usually fail to change the equation, no matter how powerful our offerings or how advanced our medicine."
Der tar bloggeren opp 3 viktige punkter som er viktig å tenke over når et liv er på veg til å ta slutt.

1. Recognize the end-of-life Equation.
2. Understand decision motivations.
3. Give permission to die.

Jeg mener det her er viktige punkter. Hvor lenge skal en syk gammel person holdes kvar i livet, når all livskvalitet har forsvunnet?
Jeg husker en gammel og syk mann, som var på sykehjem i 90-årene. Han kom selv frem til at han hadde levd nok lenge, og at det nå var tid for å dø. Han sluttet med å spise og drikke, og noen dager senere var det over. Han ble fri fra sitt lidende, og endelig var livet slutt.
Det finns en punkt for syke gamle, som synes livet har blitt plagsomt av sykdom. De lider mye og ønsker det skal ta slutt. De kan si at andre gamle som dør plutselig er heldige som slapp alt lidende som sykdom og plager gir.
Det kommer til en punkt at man bare må gi slipp om de gamle, for deres beste.
Vi vet ikke hvem av oss som kommer i samme situasjon når vi er gamle.
En dag kan det være vår tur, og hvordan ønsker vi selv det skal bli i en slik situasjon?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar