Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

søndag 15. juli 2012

Matrevolutionen -- Ät dig frisk med riktig matJeg sitter med tre spørsmål etter den her forelesningen.
1. Lavfettkosten - et helsefarlig eksperiment?
2. Hvor var skeptikerne i alle disse år?
3. Den undersøkende journalistikken, hva skjedde?

Litt provoserende kanskje, men det er spørsmål som jeg likevel arbeider med. Hva kan vi lære av det her for å gjøre bedre fremover.
Når det handler om lavkarbomat, så mener jeg det er viktig å lære seg av helsepersonell som har spesialisert seg på den her kosten. Det finns så mye synsing og tolkninger, og ofte en tro om at det handler om null karbohydrater og mengder med fett. Hvis man lytter nøye på den svenske legen Andreas Eenfeldt, så hør man at det er mere nyanser enn hva man kan lese om i de tabloide innslagen i medierne.
Jeg lurer på hvor de undersøkende journalisterne har vært, og hvordan deres kvalitetssikring har sett ut de her årene. Det er blant annet via blogger som de vitenskaplige studiene har formidlets. Den svenske legen Annika Dahqvist var først med å undervise om og anbefale lavkarbomat, og det startet en skeptikerstorm! Hun spurte det svenska livsmedelsverket (tilsvarende Mattilsynet i Norge) hvor alle de vitenskaplige studiene fantes som bekreftet at lavfettmaten var bra for helsen. De kunne ikke svare på det! Det innebærer at de gav helseråd som de ikke hadde en vitenskaplig grunn for.
To dietister (næringsfysiologer) meldte fra til den svenska socialstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet) om at Annika Dahlqvist gav helseråd til diabetikere, som ikke var ifølge vitenskap og beprøvd erfaring. Den svenske socialstyrelsen tok god tid på seg og to år senere gav de Annika Dahlqvist sin støtte og de skrev at lavkarbokost for diabetikere ikke går imot vitenskap og beprøvd erfaring.
Lege Andreas Eenfeldt, som har spesialisert seg på lavkarbokost, har hjemmesiden og bloggen, www.kostdoktorn.se som er Sveriges største helseblogg. Han forteller på den her forelesningen at han har 35000 besøkere på sin blogg hver dag!!!

Det har vært en eksplosjon av antall diabetikere siden 1980 - tallet. Det har i samme tid vært en dramatisk økning av overvekt og fetma. Andreas Eenfeldt forteller om at det har skjedd mange mistak i den her prosessen mot å spise mere lavfett mat.
Han håper på at vi kan snu den trenden med å informere om den forskning som publiseres idag.

Det er alltså via blogg og på gressrotnivå som de her kunnskapene om mat har blitt spredd, og i Sverige kommer den ene professoren etter den andre frem og støtter informasjonen om lavkarbokost.

Andreas Eenfeldt er en god forelesere og han formidler sine kunnskaper og erfaringer på en lettbegriplig måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar