Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

mandag 21. november 2011

Skyggene fra Lightning Process

"– Lightning Process-kursene kan være farlige for de sykeste ME-pasientene. Det mener lege Øyvind Kristensen." For noen uker siden kunne vi se på  TV2 nyhetene , at Øyvind Kristensen  fortalte at LP kunne være helseskadelig for ME pasienter. Han hadde pasienten som hadde gått fra lav nivå til enda lavere. Han spurte "– Er dette noe myndighetene kan være med å tillate uten videre for en så syk pasientgruppe?"
Han har siden mange år mye erfaring av ME pasienter og når han ser at pasienten bltt dårliger etter LP, mister håp og tro på at de kan bli bedre kan det drive dem inn i selvmordsrisiko.

I intervju svarer Landmark slik: – Nå kjenner ikke jeg den fastlegen, men resultatene våre viser at 10 av 12 er helt tilbake i livet. Det virker som at de som er mest kritiske til Lightning Process er de som ikke har vært på det og føler at de vet hva det er basert på hva de har hørt av andre.


Markedsføringen av Lightning Process må bemøtes. Det er ikke leger som har pasienter som har blitt dårligere etter LP, som skal bevise noe. Det viktigste er når legene ser at ME syke blir dårligere etter LP, da tar de sitt ansvar når de opplyser andre om riskene. De er legene som har det medisinske ansvar og som må følge opp etterpå. Det kan faktiskt være slik at de som er mest kritiske til LP, har møtt de triste skjebnene etterpå, eller gjennomlevd det. Det er på frukten man kjenner treet.
Landmark legger her over bevisbyrden på leger og tidligere kursdeltakere. Hun sier at 10 av 12 blir bedre etter LP. Hvor finns de studiene som beviser det? Hva er diagnosekriteriene på de som hn sier har blitt bedre? Hva er langtidseffektene? Hvem har best nytte av LP og hvem har det ikke?
Landmark har en produkt å selge. Det er mye penger å tjene på syke mennesker. Hun er en god markedsfører og har et brett nettverk der hun kan gjøre reklame for sin alternative behandling. Men hvor finns de vitenskaplige studien som kan bekrefte at LP har effekt på ME syke (Canada kriteriene)
Den ene etter den andre går frem og forteller om dårligere etter Lightning Process. Hun fortsetter med sin markedsføring uten å vise tegn til noen selvrefleksjon. Når det er så mange som har dårlige erfaringer etter LP, da viser det på systemfeil.
I bloggen me-nyheter , "En ME-pasients erfaringer med Lightning Process"
følger det en lang rekke kommentarer med dårlige erfaringer etter LP. Det er menge fortvilte skjebner som forteller om vonde erfaringer etter Lightning Process, og med lp coacher. Noen har blitt anbefalt å prøve LP av leger og venner. I flere år har folk prøvd å gi tilbakemeldinger til LP coacher, men så lenge de ikke tar selv kritikk samtidlig som de beskylder de syke for å ikke ha gjort kursen riktig, blir det trøsteløst. De velger å være skråsikre i at deres metode er rett, selv om så mange forteller noe annet.
Landmark sier også i intervjuen at hun ikke kjenner til noen som har blitt dårligere etter LP kurs. Når man følger kommentarrekkene på me-nyheter og "Marias Manual" i bloggen Marias Metode, da lurer man på hvordan det er mulig.
I de samme kommentarer får man et bilde på hva det er for statistikk de henviser til. Kursdeltakene instrueres til å å si at de ikke har ME. Når de sen skal fylle i spørreskjema når kursen er slutt, da fyller de i slik de har lært seg. De har ikke ME, og er nå friske, selv om de ikke kjenner seg friske.
Det er ren manipulasjon når man sier til en syk person at det er ikke ditt feil at du er syk, men du gjør ME, hvis du ikke gjør ME lengre og gjør prosessen da blir du frisk. Det her er å snakke i ring. Det er en arrogant holdning å opptre som om man selv sitter på det eneste svaret, når vi ikke vet alt om ME ennå. Det som er vondest å høre er når barn blir suisidale etter LP, fordi de ikke har klart å gjøre seg frisk. Ja, de får høre voksne si at hvis du gjør processen blir du frisk, og så mange mennesker har blitt friske av å gjøre "prosessen" LP. Når barn hører voksne si slik da tror de på det, og hvis de ikke klarer å bli friske da må det være dem selv det er feil på!!!
Les kommentar fra blogg me-nyheter, mann, 19/11/11 kl.12.06. Han forteller om sin ME syke gutt som gikk på LP kurs etter anbefaling av overlege Vegard Bruun Wyller. Etter kursen var var gutten fremdeles dårlig, bebreidet seg så ille at han prøvde å ta sitt liv. Mann kontaktet LP coach som tilbød oppfølgningskurs. Sen tok det 2 år før de hadde kontakt med coachen igjen.

Jeg har selv ikke problemer med å betale for alternativ behandling. Jeg har lagt mye penger på alternativ behandling. Det er viktig å tenke på at det skal ikke koste mer enn det smaker. Man skal ikke satse mer enn man har råd å ofre. Legge penger på en alternativ behandling der man risikerer å bli enda dårligere er dårlig økonomi på mange plan.

"Omsorg kan inte vara att sko sig på andra. Det ena utesluter det andra." (Jonas Gardell)

8 kommentarer:

 1. Min fastlege fortalte meg at på mitt lokalsykehus er det en lege på barneavdelingen som interesserer seg for ME. Det syntes jeg først var fint, helt til hun i neste setning fortalte at han samarbeider med barneavdelingen på Rikshospitalet. Og hvem er det som jobber der? Jo, Wyller. Da er det lett å anta at barna får anbefalt LP også her. Det er skrekkelig å lese om gutten som prøvde å ta livet sitt etter LP. Helt forferdelig og hjerteskjærende.

  SvarSlett
 2. Derfor er det så viktig at de triste historiene også kommer frem. Det viser at man må være veldig nøye med kriteriene, ellers kan det gå riktig ille.
  Det er bare å fortsette å informere...

  SvarSlett
 3. Veldig godt skrevet, Anna-Lena! Jeg har tatt LP, og har tenkt å blogge om det. Jeg lurer på om disse kursene holdes i like stor utstrekning nå eller om det har blitt mindre av det etter at det har kommet fram historier om folk som ikke har blitt friske og i verste fall dårligere?

  SvarSlett
 4. Tusen takk Kjersti!
  Jeg tror vi må fortsette å informere. Det var i hvert fall de jeg tenkte, når jeg leste kommentar rekken i me-nyheter. Det var en person som hadde tatt med seg en reklame om LP hjem.
  Jeg tror det er en fordel når den som skriver, om sine erfaringer fra LP, ikke er sint i skrivende stund. Jeg kan tenke meg at det er vanskelig men meget viktig. Da kommer fortvilelsen tydeligere frem, og det går rett inn i hjertet hos den som leser. Det er den mest effektive kommunikasjonen. Det finns stunder for å avreagere seg og det finns andre stunder der man vil nå frem. Og nå skal vi nå frem! :)

  SvarSlett
 5. Viktig å få fram mange sider av saken. LP har fått stå uimotsagt i altfor lang tid.

  SvarSlett
 6. Altfor lang tid når man ser hvor mange som har blitt dårligere etterpå.
  Det er bare å fortsette å tenke kritiskt om LP, så at bildet blir mere nyansert.

  SvarSlett
 7. Jeg synes folk skal ta kopi av linken med alle lp-historiene og gi til dem som foreslår lp kurs. Folk er virkelig ikke opplyst om denne siden av LP.

  Ønsker deg en fin helg, A-L

  SvarSlett
 8. Ser jeg er noen måneder etter dere andre. Jeg finner ingen som er blitt frisk fra "Ekte ME" ved hjelp av LP. Hvis noen vet om noen er jeg interessert i å få kontakt, jeg er på facbook: Tore Nicolai Fjelldal, epsost: torenfje@online.no og mobil 48265317. Uansett hvordan LP-kurset virket er det et statlig organ som samler inn oversikt for å kartlegge effekten. NAFKAM. De ligger under universitetet i Tromsø, og kontakt oppnås via brit.drageset@uit.no Det er viktig å få inn flest mulig historier.

  SvarSlett