Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 30. mars 2011

Er du innbilningsfrisk?

Det har blitt modernt å tenke "positivt". Men hva er det å tenke positivt? Det jeg har lært meg om kognitiv terapi er at man kan bruke forskjellige teknikker for å ha det bedre med seg selv. Men når jeg ser meg omkring så kan det se ut som at mange tolker det å tenke positivt med å trykke ned de "negative" tankene.
Jeg har møtt mange resurssterke personer som tenkte positivt til de kollapset i sykdom. Hva har da skjedd? Muligens kan det ha skjedd slik: Man har fokusert på de positive tingene i livet, og dermed mistet balansen i livet. Man har da ikke kjent etter hvordan man har det i kropp og sjel. Med kraft av en sterk vilje kjørte man over seg selv og det gikk fordi man ikke rakk å kjenne etter, og kanskje ble man hjemmeblind.
Da hadde man i praksis tenkt seg syk med "positive tanker".
Hvordan skal man da gjøre, kanskje noen spør. Svaret er balanse. Det høres enkelt ut men er ikke alltid det.
Kineserne snakker om balanse mellom yin og yang. Balanse mellom aktivitet og hvile, gi og å ta imot. I vårt moderne samfunn har vi skapt oss for mye yang! Det har blitt modernt å fylle våre kalendere med aktiviteter. Vi har blitt ytrestyrt mer enn indrestyrt. Penger og materielle ting har fått mer fokus enn vår egen kropp og sjel. Man kan si at kroppen er sjelens tempel. Hvis vi ikke tar vare på vårt tempel, hvor skal vi da bo?
Vårt materielle liv er veldig forføriskt. Det synes jeg også, men det kan gi en baksmelle.
Hvis vi skal tenke sant positiv, trenger vi å kopple det sammen med kroppsbevissthet og handling.
Hvis vi sier til oss selv at "Jeg vil meg vel", da faller det platt til marken hvis vi ikke forener det med handling. Underbevisstheten avslører det direkt, hvis vi sender oss selv doble budskap. Det er næmlig det som det er når tanke og handling ikke henger sammen. Det skaper uro. Det blir noe annet hvis vi sier til oss selv at "Jeg vil meg vel, og derfor søker jeg meg til aktiviteter og relasjoner som er bra for meg". Da søker vi oss kunnskap om hva som er bra for oss og deretter skrider vi til handling. Hvis vi ikke har de rette redskapen så søker vi etter dem.
Derfor blir det vanskelig å si til noe annen at tenk positivt. Det kan bli til et overkrav og stress hvis man ikke der og da vit hvordan man skal gjøre. Hvis noen er syk er det ikke alltid "bare" å tenke seg frisk. Jeg har lest om ME pasienter som har prøvd Lightning prosess, men det har ikke virket. I stedet beskriver de at de får hjelp av blant annet antibiotika behandling. Vi består av mer enn tanker. Hvis ikke tankene omfatter det fysiske, følelsemessige og det andlige, da kjør vi fast ettersom vi ikke ser helheten.
Vi må også tenke nestekjærlighet, ettersom vi påvirker hverandre psykisk og fysisk. Når jeg har noe å gi til et annet menneske eller et dyr, da får mitt liv en mening og håpet vekkes. Jeg selv blir også påvirket av hvordan jeg blir bemøtt av andre. Vi lever ikke i et eget univers!

Det er moderne med selvrealisering idag. Det er spennende for mange, men vi må huske på nyanserne. Hvis alle går for selvrealisering og bare fokuserer på det positive, da går det ille med menneskeheten og jorden. Tror det går dårligt om man skulle presentere et slikt indivualistiskt tenkende i Japan idag. Et samfunn skulle ikke fungere om alle skulle bli grundere og å realisere seg selv. I et samfunn har alle en funksjon for at samfunnet skal fungere. Det handler om å finne sin egen plass i samfunnet, og vi alle behøvs hvor vi enn befinner oss.


Vi trenger å se alt i et større sammenheng. Vi har forsøpplet jorden, bier dør på store områder, fisken i havet har helseproblemer og mange fisker har plastdeler inne i sine kropper. Hvis vi ikke har et helhetstenkende da kommer vi ikke å løse problemene.
I mens vi tenker “positivt”, fortsetter vi å forsøpple jorden, vi har mer kjemiske stoffer i maten, kjemiske stoffer i våre hudpleieprodukter og så videre. Når “positivt” tenkende blandes sammen med benektning da har vi et problem.
Det finns mange troer og ideologier. Når man ser på dem kan man spørre seg: Er det her bra for menneskeheten? Følger vi naturloverne? Egoisme kommer ikke til å løse noen problemer på jorden.

I den alternative marknaden finns det hummer og kanari. Noe er bra, andre ting er det ikke. Jeg foretrekker tilstedeværelse i nuet, nestekjærligheten og interessen for naturen. Det åndelige handler om opplevelser og ikke den eneste sannheten. Det finns fundamentalister der også, akkurat som vitenskaps fundamentalister og fundamentalister i forskjellige religioner.
Ja, jeg har mange tanker om det her, og tenker at vi må ha et åpent sinn for å se oss selv fra mange synsvinkler. Vi trenger å tenke nytt, hvis vi skal ha det bra i fremtiden.
Vi trenger å skape oss pusterom, for å la vår indre visdom komme frem. Vi trenger å dvele i de gode stunderne og øyeblikkene. Vi trenger å trene opp "gledesmuskelen", akkurat som andre muskeler. Iblant har vi det så vondt at det eneste vi kan gjøre er å trøste oss selv. I slike fall er det det mest positive som vi kan gjøre. Når vi trykker ner våre følelser, da trykker vi ner oss selv. Vi fortjener bedre! Vi trenger bedre! Vi vil oss selv vel! Eller?
Jeg tror at det finns fler som er innbilningsfriske enn hva vi til vanlig tenker på.....

6 kommentarer:

 1. Det var jammen meg nok et klokt innlegg fra deg Anna-Lena :) Balanse ,balanse,balanse.....nå skal jeg sove på tankene her og se hva morgendagen bringer <3 Takk for kloke ord !

  God klem til deg fra
  Lilljekonvall :)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for kloke ord på morgenkvisten! :-) Ønsker deg en god dag!

  SvarSlett
 3. Lilljekonvall!
  Det ser for meg ut til at også du arbeider med balansen... :)
  Takk for en god kommentar!
  Håper du sov godt inatt.
  Klem!

  SvarSlett
 4. Diva!
  Tusen takk!
  Håper du også har en fin dag!

  SvarSlett
 5. 'Et liv å leve' syns dette er en flott blogg, og ord på det å leve i seg selv med følelser og tanker. Jeg har vanskligheter med å finne egne ord på mine egne tanker, så jeg leiter i blogger. Håper det er i orden at jeg kan bruke dine- jeg fant mye i temaet rundt stress.

  Ønsker å dele min oppdagelse på 'å tenke positivt', jeg kunne ikke forstå hva det mentes at jeg skulle tenke. Dette var ukjent inntil min lille søster skulle ut på reise og jeg begynte med min bekymringstankegang om hennes ferd i det jeg viste at båten dro fra kai.
  Da slo det meg at istedet for å tenke slik negativt i meg selv heller kunne tenke; god tur søster, håper du får en fin reise!
  Dette ble for meg den gang en aha opplevelse i hva det mentes å tenke positivt for å si det sånn i en alder av tredve=)

  mvh ms.mess

  SvarSlett
 6. Kjære ms mess.
  Velkommen til min blogg!
  Det var både hyggelig og interessant å lese din kommentar. Jeg synes du har tatt flere ting på kornet her.
  Jeg tenker at du har oppfattet at min bloggtitel ikke bare er vilker ord som helst. Jeg har en dypere mening bak ordene "Et liv å leve".
  Du får gjerne bruke mine ord. Hvis orden har berørt deg så er de også dine. Vi mennesker har så mye felles bak våre masker.
  Det var hyggelig å lese om din aha-opplevelse over hva positivt tenkende var for deg. I møte med hverandre lærer vi også oss selv å kjenne hvis vi er åpne for det. Vi får håpe at de speilbilder vi møter også er bra for oss.
  Jeg ser gjerne mer av dine kommentarer, hvis du vil. :)

  SvarSlett