Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 18. februar 2015

Fasta og lavkarbomat kan dempe farlig inflammasjon.

Vitenskapsjournalist Ann Fernholm har bloggen Ett sötare blod.

Hon har blant annet skrevet 2 bøker, "Ett sötare blod" og "Det sötaste vi har".
I "Det søtaste vi har" skriver hun om hvordan sukker og søppelmat leder blant annet til forstyrret tarmflora og gir problemer på lever og hjerne. Hun har disputert i molekylær bioteknikk ved Uppsala Universitet, og jeg har sett den svenske legen Andreas Eenfeldt henvise til hennes blogg flere ganger. Jeg har mange bøker her hjemme som jeg ikke har lest, men jeg tror jeg kommer å lese de her begge bøker lengre frem i år.

"Fasta och lågkolhydratkost kan dämpa farlig inflammation

Många av våra stora folksjukdomar, bland annat typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och alzheimer, är kopplade till en tyst inflammation i kroppen. Av någon anledning är immunförsvaret aktiverat och detta driver sannolikt på sjukdomen. Nu visar forskare vid Yale School of Medicine att beta-hydroxybutyrat – ett ämne som frisätt i kroppen under fasta och vid en strikt lågkolhydratkost – verkar kunna lugna den farliga inflammationen. Här är ett pressmeddelande kring upptäckten: Anti-inflammatory mechanism of dieting and fasting revealed.
Fettförbränning – nyttigt tillstånd för kroppen
Normalt använder vår hjärna glukos som energikälla. Men när vi fastar eller äter extremt lite kolhydrater utvinner hjärnan istället energi från så kallade ketonkroppar och beta-hydroxybutyrate. Dessa börjar tillverkas i levern när kroppen slår om till fettförbränning. Vad Yaleforskarna har upptäckt är att beta-hydroxybutyrate verkar hämma effekten av ett molekylärt komplex, inflammasomen, som driver inflammationen i kroppen.
Detta är ännu ett tecken på vad jag har skrivit om tidigare: att det är viktigt att ge kroppen tid att då och då bränna fett. De kostråd som vi har fått – att äta mycket kolhydrater var tredje timme – leder tvärt om till att fettförbränningen hela tiden stängs av."

Les videre på bloggen  her.

2 kommentarer:

  1. Det er interessant! Når jeg er som sjuk est og kun lever i all hovedsak på flytende føde så får jeg ofte i etterkant en god periode (smertefri) som følge av faste. Så dette tror jeg på!
    Bambi

    SvarSlett
    Svar
    1. Når jeg nå orker å bake lavkarbobrød og annen lavkarbomat, blir det mindre symptomer. Jeg ser det som en detox, når jeg langsomt går ned i vekt.
      Friske trenger kanskje ikke detox, men jeg undrer om ikke mange syke trenger det.
      Det blir interessant å følge videre forskning.

      Slett