Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 20. mars 2014

Mettet fett ikke årsaken til hjerte-kar sykdommer.

I den svenske avisen Expressen kan man lese en intressant artikkel om forskning på mettet fett og helse. I en stor studie finner man ikke noen holdpunkter til at mettet fett er årsak til hjerte-kar sykdommer.

Et klipp fra Expressen.

"Inte några vetenskapliga bevis

Enligt den nyligen publicerade undersökningen, som baserats på 72 studier med sammanlagt 600 000 deltagare från 18 länder, kan forskarna slå fast att mättat fett, varken i kost eller i blodomlopp, har något samband med hjärtsjukdomar. Det gick inte i någon av de 72 studierna att slå fast att det mättade fettet var boven.
Mättat fett som finns i palmolja och animaliska produkter hade en mycket svag koppling till hjärtsjukdomar, medan hälsosamma fleromättade fetter som exempelvis solrosolja inte hade någon koppling alls.

Kosttillskott onödigt

Doktor Chowdury räknar i stället upp dålig kosthållning, rökning, samt intag av stora mängder alkohol som en större bov.
– Vår överkonsumtion av bearbetat livsmedel är det som gör att de kroniska sjukdomarna plågar västvärlden, hävdar Chowdhury.
Han sågar dessutom användandet av kosttillskott:
– De har ingen bevisad nytta. Det är bättre för kroppen att få i sig de viktiga näringsämnena genom riktigt mat.

På dr Andreas Eenfeldt sin blogg Kostdoktorn finns en lang kommentarrekke med refleksjoner til den her studien. Iden kommentarrekken finner man også en link til den svenske avisen Aftonbladet. Der står blant annet:

Vetenskapligt värdefullt
Inte i någon av de 76 studierna som forskarna granskade var mättat fett associerat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det är vetenskapligt värdefullt att det här har redovisats. Det finns en reflex att säga att mättat fett är farligt för det har man sagt i 40 år, säger Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.
Forskarna vägde samman data från 76 studier med över 600 000 deltagare från 18 länder. Deltagarna fick beskriva sina matvanor samtidigt som man tog blodprover på 30 000 av deltagarna.

Inga säkra samband

Sammanvägningen visar att det inte finns några säkra samband mellan intag av fleromättade omega 3- och omega 6-fettsyror och lägre risker för kranskärlssjukdom. Det visar också att det inte finns något medicinskt stöd för att rekommendera ett högt intag av fleromättade fetter och lågt intag av mättat fett.
Och alla som har dåligt samvete för att ha frossat i grädde och ost kan andas ut. Mejeriprodukter visade sig nämligen ge minskad risk för kranskärlsjukdomar. Någon liknande effekt när det gäller omega 3-fetter, som finns i bland annat raps- och linfröolja, fanns inte.
Transfett kan fortfarande vara skadligt i för höga mängder, menar forskarna."


I en tid med individualisme og snakk om det personlige ansvar for egen helse, som om det skulle løse alle helseproblemer, kommer det frem at det har blitt gjort store mistak med helsemyndighetenes anbefalinger på hva vi skal spise for å være friske. På 80-tallet fick vi lære oss: "Socialstyrelen rekommenderer att man ska spise 6-8 brödskiver om dagen: I dag vet vi at det ikke er særlig lurt om man skal være frisk.

Undrer når myndighetene her i Norge skal slutte å anbefale margarin. Når jeg den første gang hörte Gunnar Lindgren fortelle om hvordan man lager margarin bestemte jeg meg for å aldri mer spise noe med margarin. Her kan dere høre Gunnar Lindgren fortelle om den kjemiske tilverkningsprosess for å få frem margarin.

Skal folk få en sjanse for å påvirke sin helse må de få gode konstruktive råd. Hvis man
ikke har kunnskaper til hvordan man spise for å holde seg frisk, da fungerer "ta ansvar for sin helse" mer som en hersketeknikk enn noe annet.
 
 
 
Hvis du vil lese mere om studien finner du det her.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar