Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

mandag 6. mai 2013

Ikke alt er gull som glimmer.

Jeg har nå kommet hjem fra en ukestur til Tyrkia. Det er en årlig "bjørkpollenflyktingstur". Det er også en tur der jeg får se solen, og det gir litt bedre energi, etter å ha slitt med solmangel siden september.
I forrige uken snakket vi med en eldre dansk herre som bor i Alanya året rundt. Han trivs godt der og opplever helsemessige fordeler med å bo i Alanya.
Han fortalte at Tyrkia har en minstelønn på 750 lire, og deretter stiger høyre opp etter kompetanse og yrke. Han sa at  en tyrkisk familie på 4, spiser for 10 lire dagen. De spiser kjøtt kun en gang per uke. De spiser mye suppe og brød, og det gjør maten billigere.
Mange som arbeider på for eksempel restaurant, sier ofte at de  tjener veldig dårlig. De snille turistene gir da ofte mere penger slik at de skal få en bedre økonomi. Det som fikk meg til store øyne var når han snakket om at en del tyrkiske menn, sa til nordeuropeiske damer som var turister, at de elsker dem. Det fikk damer i mange forskjellige alder å bli betatt av de sjarmerende tyrkiske mennene. De ble da også sjenerøse med penger, noe som de tyrkiske mennene gjerne tok imot. Når da kvinnene reiste hjem til hjemlandet sitt, møtte mennene nye turister og samme historie repeterte seg. Slik gikk sommeren og når vinteren kommer, da reiser de her mennene hjem til fjellene, der de har sine koner og barn. I lomma har de gode penger å leve for.
En annen mulighet til å få en høyere inntekt er også å maile til sin nordeuropeiske "kjæreste", og å fortelle om at deres mor har blitt syk, men at de ikke har penger til lege og medisin. De snille kvinnene som er sikre på at den enkelte mannen elsker dem, sender penger for å hjelpe sin kjære.

Hvor vanlig det her er, det vet jeg ikke. Men vi hadde en samtale med en eldre tyrker som selv tok opp det her temaet. Hvis en utenlandsk dame får en tyrkisk kjæreste, og kjøper en leilighet og bil som begge kan bruke,  men setter kjærestens navn på skjøte på leilighet og registrering på bil. Han sa at hvis da den tyrkiske "kjæresten" selger bilen og leiligheten og beholder pengene, da mente han at det er kvinnen som har gjort feil.

Man skal ikke stole på alle og man må være forsiktig med hvem man gjør affærer sammen med. Det får meg å tenke på at det her er en klassisk blaming the victim scene. Hvordan ser man da på de naive turistene som lar seg lure av sleipe folk?

Nå er ikke alle slik, men Tyrkia har en befolking på over 75 miljoner innbyggere, og mange ønsker et liv med en høy materiell standard, og ikke alle er ærlige. Og de er mange som søker seg til pengesterke turister. Det er en god grunn til å være forsiktig når man besøker et land der de har en lavere levestandard enn oss, enten det er i Tyrkia eller noe annet land.

Vi er ofte i Tyrkia og vår erfaring er at det finns bra folk og det finns kjeltringer der, som det finns her, men de senere kan sette dype sår hos en del. Derfor er det viktig å gå med åpne øyne, hvor man enn er.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar