Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 22. august 2012

Avledning og avslapping som mestringsmetode.

Det har vært en tøff sommer. Nå snakker jeg ikke om været, men om helsen. Det har vært mange dager med migrene og smerter i hele kroppen. Migrene gjør meg følsom lys, og det har vært mange dager jeg var takknemlig fordi det var regn ute. Da kom jeg lindrig unna fordi jeg enkelt kunne komme unna sollyset. Det har likevel blitt mange dager når gardinene trekkes for vinduene. Det er slik det er.

Jeg har tid å tenke når jeg må holde meg mye innendørs. Hvem har begynt å snakke om diffuse symptomer? Det høres ut som om vi ikke er sikre på om vi har våre symptomer, og intet kan være mere feil! Den som ikke har følt det på kroppen kan få tanker om vi ikke er helt sikre på om vi har litt vondt, eller ikke i det hele tatt. Det kan høres ut som om vi går og føler etter på kroppen, hvis vi har vondt her eller der, eller kanskje jeg er litt svimmel likevel. Det er et bilde av de syke som er fullstendig feil! Symptomene er mange og ikke noe å tvile på. De finnes der og det må vi leve med til vi får rett hjelp, og finner de rette nøklene. Når jeg skriver nøkler er jeg inne på medisinsk behandling i tillegg til mestring teknikker.
Jeg tror de syke gjør klokt i å ikke snakke om diffuse symptomer, fordi det kan misoppfattes. Symptomene er ikke diffuse, men kanskje symptomebildet blir diffust for fagfolkene for å se hva som er feil hos den syke. Det er ikke de sykes problem eller ansvar. Hvis de leser om hva overlege Sidsel Kreyberg har å fortelle om ME diagnosen kan de lære seg mye om diagnosen.

Nå i sommer har jeg skrivet om andre temaer enn ME. Det finnes mange grunner til det. Når jeg ikke har vært i god form er det en god aktivitet til avledning å fokusere på noe annet. Det er et enkelt valg å skrive om psykisk helse, traumer og utbrenthet. Jeg skiller mellom ME og alvorlig utmattning etter kronisk stress.

Når vi snakker om ME da har overlege Sidsel Kreyberg gjort et meget godt arbeide, og jeg kan varmt anbefale ME registeret på Facebook. Der står det mye interessant og bra! Jeg ser det som å oppfinne hjulet på nytt hvis jeg skriver om den medisinske diagnosen ME. Det gjør at jeg har konsentrert meg mer på den psykologiske helsen, noe som kan være interessant for mange mennesker.

Jeg har på flere steder lest om alvorlig ME syke som ikke har blitt tatt på alvor, blitt feilbehandlet og til og med blitt traumatisert i helsevesenet. Jeg finner det vanskelig å ikke reagere på det.

Med så mye migrene har jeg fått velge mange aktiviteter som avleder og får frem et meditativt tilstand. Derfor blir det romaner før faglitteratur. Mye ukeblad.
Når jeg tenker over det har jeg en del verktøy å bruke, som handler om å slappe av , meditere og å bruke pusteteknikker. Det tar jeg i bruk nå flere ganger om dagen.
Meditasjon er veldig behagligt. Det kan være positivt for både friske og syke. Det finnes muligheter på internet hvis man er interessert i meditasjon og å slappe av. Jeg leste igår at det går å få tak i bra meditasjons og avslapning cd:r på internet. Jeg har lastet ned noen app:er på Itunes som er bra. Jeg eksperimenterer med forskjellige metoder og ser hva som fungerer. Det er meget individuelt hva som er bra.
Jeg liker å bruke meditasjoner med veiledning med forskjellige symboler. Hjernen kan ikke skille mellom fantasi og virkelighet. Derfor interesserer jeg meg mest hvilke reaksjoner som skjer i kropp og sjel. Om symbolene er engler, guider, kraft dyr, eller hundevalper og kattepuser, så reagerer kroppen positivt og det er mitt mål.

Det viktige målet er å aktivere fred og ro systemet i kroppen. Det gir mye god velvære! Det er mitt mål å fortsette med de her øvelsene også på de gode dagene. Det er en yin aktivitet som komplement til all yang aktivitet, hvis vi nå skal tenke på kinesernes gamle visdom.

Jeg har tidligere lært meg flere forskjellige pusteteknikker, noe som jeg har brukt mye i flere år. Det finnes forskjellige øvelser i Yoga. Via pusten kan vi gi slipp på spenninger, og magen liker den massasje som tarmene får når man puster med magen. Det kan også gi litt mere energi.
Når det gjelder pusteøvelser er det viktig å vite at det kan frigjøre følelser som har trykkets ned i kroppen. Da kan det være viktig å ha gode personer som vet hvordan man skal møte sterke reaksjoner.
Det finnes tilfeller i livet når man trenger å bygge opp forsvar som beskytter, og det finnes tilfeller da man kan gi slipp, puste ut og slappe av. Det er da tid for å reagere.
Det kan være godt for den som reagerer og omgivelsen at det er en fordel å tenke på å puste med maven når reaksjonen kommer. Det gjelder også det rundt omkring. Vi tar ubevisst etter hvordan de i omgivelsen puster. Det kan brukes positivt. Hvis et barn er lei seg og griner kan det hjelpe barnet om den voksne er bevisst om sin egen pust. Hvis den voksne puster dypt med maven og gir puster ut med et langt puste tak kan det hjelpe barnet å gi slipp på spenninger og å få frem følelsene. Dyp og bevisst pust, gir en god nærvær. I tillegg kan man stryke barnet på ryggen og på armene, for å få barnet å føle seg avslappet. Det her vet vi instinktivt. Det er ikke bare barn som har hjelp av det her, men også voksne.

Det går også bra når man er alene og lei seg. Man fortsetter å hvile i sin pust, og puste videre med maven. Man trenger ikke alltid å grave i tanker og minner. Jeg husker godt når jeg var dårligere enn hva jeg er idag. Grave i minner var ikke bra. For å gjøre det må man ha energi!
Men de tanker og følelser som plager en og som er oppe i bevisstheten, kan det være bra å legge fra seg hos en god samtalepartner. Hvis man føler at personen som man snakker med lytter, ser, hører og tar det man sier på alvor, kan det være en mulighet å legge bekymrede tanker fra seg.

Jeg må si at mange som er langtidssyke er veldig bra på mange forskjellige hobbyer. Jeg ser det på Facebook og på blogger. Det er så mange talenter enten det er på å male bilder, fotografier, smykker, skrapbooking  strikking og annet. Alt det her gir mental hvile, mindfulness, glede og avslapping.
Det er så viktig å trene gledesmuskelen! Det er ferskvare, og en aktivitet som vi må drive med liksom vi pusser tenner hver dag!

Empowerment er et viktig ord. Det skjer noe hos alle når de møter andre med liknende livserfaring, og finner nye behandlingsmuligheter. De får sine erfaringer bekreftet og det gir styrke til å ta definisjons makten tilbaks.
Jeg ser det på mange steder, i mange forskjellige situasjoner, at folk retter opp sine rygger. De begynner en revolusjon på grasrotnivå!  Det har begynt og det går ikke å stoppe. Når mannen eller kvinnen på gaten våkner opp fra den illusjon som man tidligere levde i, da forandres samfunnet. Det må bli et nytt helsevesen!
Fagfolkene må være med på det som skjer!
Mannen og kvinnen på gaten, pasientene, kommer ikke å rette seg inn i de gamle rekkene igjen!
Fagfolkene må forandre kommunikasjon, diagnostikk og metodikk!
Det trengs å gi reflektert og kunnskapsrik informasjon, som hjelp til pasientene å gjøre gode valg.
Det er en av flere av fremtidens kvalitetssikring i helsevesenet.
Helsevesenet som organisasjon må forandres.

8 kommentarer:

 1. Håper du snart får en bedre period med mindre migrene, kram

  SvarSlett
 2. Håper du snart får bedre dager uten migrene og smerter! Klem <3

  SvarSlett
 3. Her hadde du mange kloke ord, takk for bra blogginnlegg!


  Håper de gode dagene kommer til deg snart, og blir lenge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk skal du ha!
   Jeg satser på en fin høst i år!

   Slett
 4. Du har gitt meg mange gode inspill via dine blogginnleg om psykisk helse, og det er jeg takknemlig for. Mye av det du skriver om har gitt gjenklang inne i meg.
  Det er underlig dette, når man finner en vei, der man kan få hvile fra det som er vanskelig, for egen del opplever jeg, at i slike stunder er jeg angstfri, og jeg opplever indre fred.
  Trist å høre, at din sommer har vært slitsom. Sender deg gode tanker for dagene som kommer:)<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Bibbi!
   Det ser ut som om fred og ro, som en metode til helbredelse er undervurdert i vår kultur.
   Men det gjør godt og er godt!

   Slett