Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 28. april 2011

Den helbredende solen og D-Vitamin.

Etter en lang, kall og mørk vinter har vi nå fått sterkere sol og varme. Det er som om jeg ikke kan få nok av solen når vi har de lysere månedene på året. Jeg må bruke tiden vel til å ta vare på den lyse tiden, til september da sollyset blir svakere igjen. Det er på sommeren da jeg har de største mulighetene til helbredelse. På den mørkeste tiden øker alle symptomer og det er som om kroppen nesten gir opp. Jeg er veldig sliten, og smertene øker. Jeg føler en indre uro som jeg kan kopple til blant annet maten. Det er som om kroppen ikke får nok næring, selv om jeg spiser god mat. Jeg blir også lettere mere vondt i halsen og er ofte forkjølet. Det er en stress for kroppen å ikke få nok sol.
Hode, nakke, og ryggvondt er veldig sterk og det er vanskelig å finne en god smertestillende medisin, og jeg velger derfor oftest å holde det ut, gjennom mindfulness aktiviteter og mye hvile.
Jeg merker tydelig at jeg får mindre symptomer og mere energi når jeg er i sol og varme. Når jeg reiser til syden på vinteren er det som om det skjer mange indre mirakler på noen få dager. Jeg blir ikke frisk men det er mye lettere å leve. Prossessen fra solmangel til den helbredende solen går gjennom mere søvn. Det er som en stor byrde har sluppet taket fra kroppen og det er så deilig å slappe av i det her mye godere tilstandet.
Jeg tror at jeg mye fortere hadde blitt frisk, hvis jeg hadde bott ved middelhavet den mørkere delen av året, men synes ikke at jeg vil være fra min mann så lenge. Han må være hjemme å arbeide.
Den her følsomheten for solmangel er jeg nok født med. Allerede når jeg var baby ble jeg innlagt på sykehus fordi jeg var på veg å få den engelske syken. Jeg hadde ikke fått fiskleverolje (min mor hadde ikke fått informasjon om det), og en forkjølelse ville ikke gå over. En uke senere kunne jeg skrives ut igjen. Når jeg gikk i skolen var jeg den elev i min klass som hadde mest fraværstimer, på grunn av infeksjoner. Så var det også på videregående. En influensa kunne lede til streptokokker, ørebetennelser og annet. Jeg hadde hoste i ukevis etterpå. Jeg husker at en av mine lærere, en sjukepleier, sa flere ganger at hun var litt bekymret for meg og alle mine infeksjoner. Jeg søkte meg til å arbeide på en infeksjonsklinikk i flere å fordi jeg trodde at jeg kunne trigge mitt immunforsvar gjennom å arbeide i en slik miljø. Jeg vet ikke nå om det var bra eller dårlig, men det var meget interessante år da jeg traff mange spennende mennesker og lærte meg veldig mye. Jeg arbeide i en periode på en avdelning der vi hadde både intensivbehandling med respirator og ordinær sengeavdelning. Det innebær at vi kunne følge pasienterne fra intubering, respiratorbehandling, etterbehandling, til utskrivning.
For å hjelpe meg selv tenker jeg på å aktivere kroppens selvhelbredende prosesser, og følger med på forskjellig forskning. Forskningen rundt D-vitaminer, og hva D-vitaminmangel kan gjøre med helsaen er definitivt interessant. Det viser seg nå at vi trenger mye mer D-vitaminer enn hva man tidligere trodd. Den mengde D-vitaminer som anbefales her i Norge er defintivt for lite for meg. Derfor tenker jeg å følge med hva som skjer internasjonalt. Kan det her hjelpe meg å styrke allmenntilstandet i kroppen, så må det prøves.
Jeg har blant annet lest litt om D-vitaminer på den svenske legens blogg: http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin
Bloggen Kostdoktorn er Sveriges største helseblogg. Nå kommer legen Andreas Eenfeldt til Norge. Boken "Matrevolusjonen" gis snart ut på norsk, og da regner jeg med at vi får høre en del om Eenfeldt her også.
Jeg er mye ute om dagerne, og lytter på lydbok mens jeg sitter i godstolen. Det er deilig med mindfullness i solen!

4 kommentarer:

 1. Jeg har tatt D-vitaminer i hele vinter og det har gjort enorm forskjell. Har tidligere lurt på hvorfor formen har vært bedre sommer enn vinter, og da jeg leste om D-vitamin, falt en del brikker på plass. Må bare huske på å ta magnesium ved siden av, ellers blir jeg såååå irritabel!! Og det er jo ikke noe godt å være. :) Legen min sier det kan være at jeg bruker opp vitaminene veldig fort og der for trenger mye ekstra. Og så hjelper det jo ikke å bo så langt nord heller da... Det er visst bare å dra til Sverige og hamstre vitaminer der, for her til lands er det jo farlig. ;-)

  SvarSlett
 2. Jeg tror vi er veldig like på det området her altså! :-) Sol og varme gjør fantastiske ting for meg. Synes det er vanskelig å forklare for folk som ikke har kjent det på kroppen før - noen sier at "jammen alle føler seg jo bedre på ferie". Men det er noe mer enn det. Jeg har tatt litt D-vitaminer på slutten av vinteren, og hatt det mye bedre. Neste vinter håper jeg å få til et litt lengre opphold i varmere strøk for å bryte opp mørketiden litt, men jeg har ikke så lyst til å reise alene så lenge egentlig, har også en mann som jobber. Men vi får se, synes vinteren nå har vært så vondt at jeg klarer ikke tanken på en hel vinter til i Norge... Men først skal vi lade, lade varme solstråler og masse gode dager! :-)

  SvarSlett
 3. Diva.
  V får snart reise utenom EU for å kjøpe naturmedisin, helsekost og liknende, fordi reglene kommer å bli strengere, hvis protestene ikke når frem.
  Jeg tror jeg satser på Tyrkia, når jeg skal kjøpe vitaminer, hvis det fortsetter slik.
  Vi har så mye kjemikalier i maten idag at vi nok trenger å styrke kroppen på andre måter, hvis vi ikke kan leve på økologisk mat.
  Jeg tar også magnesium, som komplement.
  Hvor ofte får man lese om at folk har dødt av kosttilskudd? Hvor finns valgfriheten hvis man ønsker å styrke kroppen på den her måten? Har ikke lyst til å bli enda sykere.
  Ønsker deg en fin vårdag!
  Klem, :)

  SvarSlett
 4. SerendipityCat.
  Vi trenger nok begge å komme til solen på vinteren. Det vi leser om forskning på D-vitaminer bare bekrefter det som ,man allerede føler på kroppen.
  Det er nok ikke bare D-vitaminene fra solen som hjelper meg på vinteren. Forskjellen mellom godt sollys på dagen og nattmørkeret Her gjør at kroppen stiller om seg ganske raskt. Jeg blir søvning tidlig på kvelden når solen har gått ned, og våkner ved 7-tiden på morgenen. Her hjemme er balansen mellom våken og søvn hormoner i sterk ubalanse, og da er hele kroppen i ubalanse.
  Nei, det må bli sydentur for meg også i vinter. Det blir for tungt ellers.
  Ønsker deg en fin helg!
  Klem, :)

  SvarSlett