Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 5. mai 2011

Er høyt kolesterol bra for oss?

Jeg leser noen interessante debattartikler på DN sin nettside. De handler om kolesterol og statiner.
Kanskje er ikke kolesterolet så ille som vi har lært oss, hvis vi skal tro på de her artikklene. Kanskje har kolesterolet også en beskyttende effekt.

Kolesterolet är ett av kroppens viktigaste byggnadsmaterial. Att skapa nya celler eller nervtrådar utan kolesterol är omöjligt. Kolesterolet är även förstadiet till många av våra hormoner och med solens hjälp omvandlas hudens kolesterol till D-vitamin.


Varje cell producerar sitt eget kolesterol och om det inte räcker hjälper levern till. Vi producerar 3–5 gånger mer kolesterol än vi äter. Äter vi för lite ökar produktionen, äter vi mycket tar cellerna paus. Det förklarar varför det är svårt att påverka kolesterolet genom koständringar."

De skriver også at hjernen er det mest kolesterolrike organet, og at normalhjerne funskjon krever at kolesterol stendigt produseres lokalt. Det her er noe annet enn hva vi har fått lære oss tidligere, og det blir spennende å høre hva skjer i helsevesendet de nærmeste årene. Akkurat nå strides det mye rundt det her.
De eksperter som har skrevet den her debattartikelen er professorer, overleger, og docenter, en av dem er Uffe Ravnskog.

http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man

De har også skrevet om bivirkninger på statiner, og at forskning ikke har vist at de har vist så mye gode resultat som vi kunne ønske.
"De som borde sett till att statinbehandling av friska människor upphör omedelbart förstår inte allvaret i seriösa internationella rapporter. Tretton professorer och tre docenter förvränger fakta när de talar om dödlighet i relativa tal i stället för absoluta, skriver Uffe Ravnskov och hans kolleger i en replik."
de skriver videre:
"Att biverkningsrapporteringen i många studier är ofullständig framgår med all tydlighet av en rapport av professor Julia Hippisley-Cox och statistikern Carol Coupland vid universitetet i Nottingham. De har registrerat ett stort antal sjukdomar hos mer än två miljoner patienter som behandlats hos de praktiserande läkarna i England och Wales. Tvåhundratjugofem tusen av dessa fick ordinerat kolesterolsänkande medicin under de sex åren som studien pågick; ingen av dem hade tidigare haft en hjärtsjukdom. Det resulterade i lite färre hjärtinfarkter; i gengäld fick nästan dubbelt så många allvarliga leverskador, muskelproblem, grå starr eller akut njursvikt."
De sier også at forskere studert muskelvevned fra pasienter som går på statiner. Da har man sett i mikroskop at muskelcellene har skadets før pasientene har følt besvær.
De er derfor bekymret over at det i Sverige og i andre land ordineres statinbehandling til friske mennesker.
Jeg blir betenkt når jeg leser det her. Er det sant at man skriver ut statiner til friske mennesker og hva er det som har ledt til det her?
Det er interssant å konstatere at en av de som har skrevet under artikelen er Karl E Arfors, professor, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB.
http://www.dn.se/debatt/13-professorer-och-3-docenter-forvranger-fakta-om-statiner



Den svenske legen Annika Dahlqvist skriver så her: " Det är också anmärkningsvärt att de ledande etablissemangsprofessorerna avråder från naturlig fettrik kost för att det inte finns långtidsstudier, men rekommenderar statiner, även till friska, trots avsaknad av långtidsstudier.

Statiner är ju nytillkomna på marknaden vilket inte naturlig mat är."

I Dagens magasin kan man lese: "En ny Cochrane-rapport (Taylor m.fl.) konkluderer med at nytten, veid opp mot risikoen for bivirkninger hos friske, ikke er godt nok dokumentert og at det mangler gode rapporter om bivirkninger. Ifølge Taylor tyder data på selektiv rapportering av resultatene og at bivirkninger ikke blir rapportert til fulle." http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2011/05/04/legene-overser-statinbivir/index.xml

Jeg har selv et kolesterol på 7,5 ved seneste prøve. Jeg tror at jeg kan ta det med ro, og fortsette med å unnvika de raske karbohydratene og transfetter. Jeg lurer på hva det her kan bety. Kan man likne den høye kolesterolet med den funksjon en høyere kroppstemperatur har. Det er er ikke feberen man bare skal se på men hvorfor man har feber. Det blir ikke en helt bra liknelse, men det er spennende å assosiere videre i mens ekspertene strider. Jeg er glad at legen min ikke er alt for raskt med receptblokket. Jeg fortrekker å forsøke å leve sundt, selv om det ikke alltid er lett når man ikke er frisk. Det hadde vært deilig med en privat kokk! ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar