Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

lørdag 30. april 2011

Hvem skal definiere hva som er friskt og sykt!

Jeg leste en interessant artikkel på DN, Dagens Nyheter, i Sverige. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett-piller-for-mycket
Den handler om at legemiddelsindustrien er vinstdrivende foretak, som har interesse av at så mange som mulig spiser medisiner. Man leser mer og mer i svenske artikler at de er kritiske til samfunnets helseråd, og ser om det finnes økonomiske interesser fra forskjellige foretak. I den her artikelen var det helseråd fra legemiddelsindustri som man gransker.

"1999 gav Världshälsoorganisationen en grupp forskare i uppdrag att uppdatera de världsomfattande riktlinjerna för behandling av högt blodtryck. De kom fram till att gränsvärdet för medicinska insatser skulle sättas så lågt som till 120/80. Med ett sådant värde skulle majoriteten av svenskarna sjukförklaras. Och samhällets kostnader för läkemedel stiga.


Norska läkare anade oråd och på deras initiativ granskades de rådgivande läkarnas kopplingar till läkemedelsindustrin. Och jodå, visst fanns osunt nära band. Nya experter kallades in för att göra om arbetet."
Den svenske legen Andreas Eenfeldt tar opp liknende granskninger om kolesterol og margarinindustrien. Boken "Matrevolusjonen" kommer snart ut på norsk.
DN sin debattartikel fortsetter.
"Det kan tyckas djävulskt att det läkemedelsbolag, Pfizer, som saluför blodfettssänkaren och försäljningssuccén Lipitor, en medicin som gör 20 procent av de manliga hjärtpatienterna impotenta, är samma bolag som tillhandahåller potensstärkaren Viagra.

Visst kan man avkräva något slags affärsmoral också från läkemedelsbolagen, men samtidigt måste man förstå industrins villkor. Det kan ta ett decennium att ta fram ett läkemedel. Kostnaderna är gigantiska och måste kunna räknas hem igen. Annars har vi ingen kommersiell läkemedelsindustri. Och en statlig är sannerligen inte att sträva efter.
Det som däremot måste till är att läkarkåren, patienterna och politikerna uppträder som motvikt. Allt snävare och statiska gränsvärden måste ifrågasättas. Att gränsvärdena för högt blodtryck är detsamma för en 25-årig och 75-åring är att helt bortse från medicinska elementa som att kroppen och människan åldras. Och att klistra sjukdomsetiketter på normalt åldrande är ingenting att sträva efter."
Når jeg er syk ønsker jeg en god medisin som passer til diagnosen og sykdomstilstanden, men jeg ønsker ikke å medisinere til enhver pris. Finns det også andre metoder som styrker helsaen uten å risikere bivirkninger, da velger jeg naturligvis det.
Akutthelsevesen kommer vi alltid å behøve, men vi trenger å tenke over når vi skal bruke enhver metode.
Skal vi ha en god folkehelse, kan vi ikke bare være avhengige av legemiddelsindustrien. Vi må tenke over hvordan vi lever og ikke minst hva maten inneholder. Vi kan ikke bare vente til når huset brinner. Vi trenger å brannsikre husene.

3 kommentarer:

  1. Hei Magne!
    Takk for oppmerksomheten!
    Jeg synes selv at helsepolitikk er et meget spennende område, og tenker at vi trenger mye debatt om hvordan vi skal organisere helsevesendet!

    SvarSlett
  2. Magne: Så for å få oppmerksomhet på forsiden av VGNett er det nå nok å kopiere masse tekst fra en svensk nettavis?

    Okey, greit å vite, for hvis nivået er på det stadiet skal jeg jaggu slutte å trykke på lesernes vg-linker :)

    SvarSlett
  3. Jeg hadde migrene når jeg skrev den her bloggen, ellers hadde jeg skrevet mere. samtidligt syntes jeg og synes nå at temaet er veldig viktig, også i Norge!
    Det er interessant hvordan vi bruker resursene i helsevesendet, og hvordan man definierer friskt og sykt.

    SvarSlett