Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

lørdag 10. mars 2012

Søvnforstyrrelser

Sidsel Kreyberg skriver mye bra om ME diagnosen.
"Søvnforstryrrelser er imidlertid regnet som et kardinalsymptom ved ME. Det gjelder forstyrret søvnmønster, endret drømmeliv og nedsatt søvnkvalitet, såkalt "non-refreshing sleep".

Søvn er godt for helsen, heter det, og god søvn er vanligvis godt for ME, og omvendt. Med bedring følger gjerne også bedre søvn. Det er en allmenn erfaring at både oppturer og nedturer gjerne starter med ett symptom og så kommer andre symptomer etter. Hva som er høna og hva som er egget, er derfor ikke alltid godt å vite, men når man er så marginal som ved ME, skal det lite til av provokasjoner for å utløse en kjedereaksjon eller nedadgående spiral.
Erfaringen er at hva man spiser har noe å si for både søvn og andre symptomer, som pustestopp under søvn, restless legs, brenninger, hodepine, svetteanfall og mange oppvåkninger med risting og during i kroppen og hodet - men det er ikke bare matinntak som spiller inn. Også fysiske og mentale anstrengelser og psykisk stress kan påvirke søvnen negativt, mens noe aktivitet, massasje og stimulans innenfor tålegrensene kan gi en bedring i søvnen.
Når man får en forverring i søvnen, kan det være fornuftig å ta en gjennomgang av hva man har spist og drukket. Det kan være at te og matvarer som regnes som sunne er sprøytet med noe som for eksempel inneholder tungmetaller. Man kan ha tungmetallallergi uten å vite om det. Tungmetallallergi for diverse andre metaller er vanlig hos folk med nikkelallergi og/eller hvitløksintoleranse. Man ser også ofte ansiktssmerter hos disse pasientene, og det kan være lupus i familien. ME har jo også vært kalt "antibody negative lupus".
Med bedre søvn følger gjerne også en lettelse i de øvrige symptomene. For eksempel vil man kunne ha lammelser i tarmen som gir seg etter en god natts søvn. De fleste vil oppleve en sammenheng mellom søvn og søvnkvalitet og hva som skjer i tarmen. Tarmen blir dermed et nokså sentralt organ ikke bare i kroppen, men i hele sykdomsopplevelsen."
Les mer her.

Her finns mye spennende å lese. Kreyberg skriver slik at det er lett å fulge med selv om man ikke har helseutdannelse.

Det er veldig spennende å lese hva Kreyberg skriver ME, og det er mye jeg kjenner meg igjen i. Den systematiske kartlegging hun har gjort om symptomer og sykdommens karaktær, er så interessant at jeg har informert legen min og fysioteraputen om hennes arbeide. Jeg mener det er meget viktig at man får god hjelp på hjemmeplan. Det er ikke minst viktig for oss som bor langt fra storbyene. Det koster mye energi kapital å reise langt for å få rett hjelp, og det kjenner jeg selv blir for krevende. Derfor er det viktig at fastlegen har gode kunnskaper om ME. Både barn og voksne har behov av å få en god støtte på hjemmeplan så godt det er mulig. Jeg er selv heldig med å ha en fastlege som gjerne tar imot skriv om ME, skrevet av Sidsel Kreyberg. Han er positiv til å lære seg mer. Jeg føler at jeg er i en miljø der man er interessert i å lære seg nye ting. Det gjør at jeg føler meg mer i ro, og det er viktig når man er syk. Den roen har man rett til å ha, hvor man enn bor i Norge. Derfor mener jeg at det er bra med sykehusplass for de allre sykeste i ME, men vi må også tenke på bygde Norge. Hvis man får god hjelp på hjemmeplan, kanskje man ikke må legge seg inn på en sykehus avdelning.
Ja takk, begge deler! Nå må helsevesenet ikke sove i timen! :)

1 kommentar:

  1. https://www.facebook.com/MEregisteret?ref=ts#!/notes/me-registeret/m%C3%A5lene-for-me-registerets-arbeid/337544419612001

    SvarSlett