Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

tirsdag 9. april 2013

Blogganbefaling: Ett sötare blod


Ann Fernholm har arbeidet som vitenskapsjournalist siden 2001. Da hadde hun disputert i molekylær bioteknikk ved universitetet i Uppsala.
Hun har blant annet skrevet i  DN, SvD, San Francisco Chronicle, Fokus, Forskning och framsteg, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden og Kemivärlden.
Hun har skrevet en bok "Ett sötare blod" og hun har også bloggen Ett sötare blod.

tanum.no   står det om Ann Fernholms bok:
"I Ett sötare blod granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm historien bakom våra kostråd. Hon ger en ny bild: socker höjer dina blodsocker. Det triggar en inflammation som påverkar hela din kropp: hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu. Boken Ett sötare blod visar hur snabba kolhydrater kan påverka allt från nyföddas vikt till tidpunkten för puberteten, möjligheter att bli gravid och risken för cancer. Det är en lättläst berättelse om hur din hälsa påverkas av vad du äter."


Ann Fernholm skriver om flere fordeler med lavkolhydratkost. :
"Lågkolhydratkost leder generellt till: viktnedgång, ett lägre blodtryck, lägre triglycerider, högre gott HDL-kolesterol, lägre blodsocker och lägre insulinnivåer i blodet. Allt detta är bra för hjärta, hjärna och resten av kroppen."

Hun har også tanker om forskning på rødt kjøtt og helse:
"Jag tycker inte alls man kan säga att sambandet mellan rött kött och hjärt- och kärlsjukdom är säkert. Det finns väldigt många frågetecken kring detta. Däremot kan slå fast, spiksäkert, att runt 70 procent av alla som kommer till sjukhuset med akut hjärtinfarkt har problem med sin blodsockerreglering. Personer med diabetes löper runt 200 procents högre risk att avlida i hjärtsjukdom. Personer som har problem med blodsockret när de får problem med hjärtat, avlider generellt snabbare av sin sjukdom.
Vill du bry dig om ditt hjärta, är jag ganska övertygad om att det är bättre att du slutar äta söta efterrätter än att du slutar äta rött kött. Däremot tror jag att fisk är nyttigare för hjärtat och eventuellt kyckling också."

Hun som mål å granske forskningsverden:
"Mitt mål som journalist är att granska forskarvärlden på samma vis som politiker granskas. Forskare har makt över vår hälsa och vårt välmående. Min tid i forskarvärlden har lärt mig att många drar långtgående slutsatser med bräcklig vetenskap som grund. Detta har bland annat lett fram till den fettkontrovers som vi har i samhället idag."

Jeg hørte Ann Fernholm bli intervjuet i et svenskt radioprogram. Meget interessant og informativt!
Sukker gir inflammasjoner i kroppen, og det leder til mange av de sykdommer vi har i dag. Åreforkalkning kommer av inflammasjoner i kroppen. Hun forteller om ny og spennende forskning, og hun formidler på en lett begripelig måte slik at det er lett å følge med i den her viktige informasjonen. Nå er det andre ting som også gir betennelser i kroppen, men her velger jeg å fokusere på hvordan sukker skader helsen, noe som vi trenger å snakke mye mere om. Vi har et overforbruk av sukker i Norge, noe som vi burde være bekymret over.

Ett sötare blod finns også på Facebook.

www.kostdoktorn.se er i dag en av Sveriges største helseblogger, og tar opp den forskning som viser på de helseproblemer som kommer av sukker og stivelse. Dr Andreas Eenfeldt er legen som blogger for å spre informasjon om det her temaet, og det her er et tema som berør meg.

Det er 3 år siden jeg sluttet med godterier, is, brus. og kaker. Jeg har ikke kuttet alle karbohydrater, 70% sjokolade er godkjent.
Kostomleggingen gjorde at min lavgradige feber som jeg hadde hatt i flere år forsvant, og andre symptomer forsvant også.

Den kroniske periodontitt jeg har hatt i mange år må også kunne assosieres med sukker.

Det er skummelt å tenke på at ikke noe av det her var synlig i utredning hos legen. Likevel merker jeg så stor forskjell på min helse. Man kan være ordentlig syk i lang tid før det slår ut, på undersøkelser hos legen, for diabetes, hjerte-kar sykdommer eller annet.

Tannlege Weston Price gjorde en interessant studie i 30-årene på kost, tannstatus og helseproblemer.
Wikipedia står det:
"The book concludes that aspects of a modern Western diet (particularly flour, sugar, and modern processed vegetable fats) cause nutritional deficiencies that are a cause of many dental issues and health problems."
Hvor mange nordmenn har kunnskap om hvor skadelig sukker er for helsa, og hvor mye følger helsemyndighetene til det her?
Vi har mer og mer kunnskaper om hvordan stress og traumer kan påvirke vår helse og det er viktig.
Vi må gi like stor plass for hvor stor betydning maten har for vår helse. Her kommer nok også mye nytt og spennende fremover. Det kommer å tvinge seg frem når fler og fler interesserer seg for sin helse, som søker kunnskaper om hvordan man kan påvirke sin helse i en positiv retning.

Jeg kan med varm hånd anbefale Ann Fernholm sin blogg. Hun er en kunnskapsrik dame!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar