Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

fredag 20. april 2012

I morgen er det 1 uke siden vi kom hjem fra Tyrkia, der vi hadde vært i 7 dager. Nå kanskje noen som er skeptisk til langtiddsykemeldte tenker at man tjener så mye penger fra NAV at jg til og med kan reise til syden. Det er ikke så enkelt. Jeg har mine utgifter, ikke minst lån som skal betales. Den som hjelper meg til å reise til syden er min gode livskamerat som er frisk og som arbeider på heltid. Hadde jeg ikke hatt min mann hadde det vært vanskelig å reise til syden på den tiden på året da solen er som svakest her. Jeg er næmlig mye avhengig av sollys og d-vitaminer. Det er jeg langt fra ensom om, men ikke alle er bevisst det og heller ikke alle som har råd til det.
Tiden mellom begynnelsen av september og slutten av april, da sliter jeg. Ikke minst på slutten av vinteren når mangel på sollys har vært i flere måneder, sliter jeg med migrene hver og annenhver dag. Det er ikke noe som bare sitter mellom ørene, selv om d-vitamin og solmangel i meget stor grad påvirker hjerneaktiviteten. Det rammer hele kroppen.
Det finns mye spennende forskning som viser på at hormonet D vitamin påvirker mange system i kroppen. Det er ikke bare depresjoner og osteoporose som man kan få. Det er diabetes, hjerte-kar sykdommer, svekket immuneforsvar, auto immune sykdommer, forskjellige typer kreft og så videre. Den svenske psykiateren Mats Humble mener at det kan være meget positivt for folkehelsen hvis man hadde testet alle for vitamin D. Jeg tenker at det burde være en billig metode for å hjelpe folk til en bedre livskvalitet hvis de sliter med slike mangler. Det er ikke alle som er sårbare for sollys mangler, men det er mange nok.
Jeg har trolig en medfødt sårbarhet for D vitamin mangel. Når jeg var et halvår gammel ble jeg innlagt på sykehus når en forkjølelse ikke gikk over. Jeg hadde forstadie til rakit. Mine foreldrer hadde ikke fått informasjon fra distriktsykepleieren eller fra min lege at  jeg måtte ha fiskleverolje. Min lit eldre fetter hadde ikke heller fått fiskleverolje, men han klarte seg bra.
Jeg hgar alltid hatt lett for å få infeksjoner, og var ofte hjemme fra skolen. Jeg arbeidet i flere år på en infeksjonsavdeling, og tenkte at jeg kanskje skulle opparbeide et bedre immuneforsvar.
Når jeg for første gang for ca tolv år siden ble langtidssykemeldte, satte min fastlege meg på sporet. Når jeg lærer meg om d vitamin mangel får jeg mange aha opplevelser.
En måned før jeg skulle reise til Tyrkia nå i april, lurte jeg på hvordan det skulle gå når jeg fløg ned til Antalya, når jeg ikke var i bedre form. Migrene sliter på kroppen. Jeg fortsatte med mine d vitaminer, og var mye sengeliggende slik at kroppen fikk en god sjanse til å arbeide med helbredelsesprossene. Jeg brukte mye mindfulnessmetoder, som også gir en god hvile for kropp og sjel. Jeg gikk fremdeles til butikkn og kjøpte mat, og gjorde andre ting som jeg trengte å gjøre. Hvile er en underskattet helbredelsesmteode, når man ikke er frisk. Det her i kombinasjon at dagene er lysere og jeg kunne sitte i solen når jeg ikke hadde migrene, hjelpte meg å få et mye bedre allmenntilstand!
D vitamin mangel kan ikke stressmestres bort, og kan heller ikke erstatte d vitamin mangel med fysisk aktivitet. Når sollyset bare er sterkt nok fra mai til og med august, sier det seg selv at sommeren er for kort for å helbredes fullt ut når man er syk.
Den her vinteren har jeg spist d vitamin 2000 IE. Når det var som mørkest tok jeg 4000 IE. Jeg ble ikke frisk men opplevde en bedre livskvalitet. Det kan være at jeg trenger enda høyere dose, men tørr ikke så lenge jeg ikke har tatt noen prøver hos legen. Tidligere har kroppen vært i et stresstilstand når det var som mørkest på vinteren. Dette stresstilstand pleier å forsvinne veldig raskt når jeg reiser til Tyrkia i desember. Første dagen gjør det vondt i øynene, som om jeg hadde vært i et mørkt rom lenge. 2-3 dager etterpå får kropp og sjel ro, og det er den roen som jeg føler på sommeren her hjemme.
Det her er en ro som jeg forsterker med mindfulness aktiviteter. Jeg tar en internet- nyhets- og tv faste. Alt det her gir en meget behagelig ro og glede.
Det hjelper meg også mye at jeg har min egen personlige assistent som kjør meg hvor vi enn skal. Jeg snakker om min snille mann. Vi har flere gode venner i Tyrkia som vi er veldig glade i. Jeg kan fortelle at den tyrkiske maten er best når vi spiser hjemme hos tyrkiske familier. :)
Vi spiser for det mest ute, og når vi ikke gjør det er min mann snill nok til å lage mat.
Livstempoet i Tyrkia er veldig rolig. Det i kombinasjon med sollyset er bare deilig. Jeg har mine dager også der, men det føles likevel bedre å være syk der enn å gå ut i -20 grader her hjemme.
Nå ble jeg likevel syk den her reisen. Den første og den andre dagen hadde jeg sår hals og følte meg dårlig. Derfor måtte jeg legge meg å sove på dagtid, de første dagene. Jeg fikk vannkopp liknende utslett. Jeg hadde fått Herpes Zoster, med andre ord helvetesild! Nå får jeg forstette med å ta det med ro.
Fikk meg likevel kjøpt meg noen klær. Jeg har mine butikker som jeg kommer tilbake til, og det er en god energiøkonomisering å holde seg til de samme selgene. Når man er fast kunde, får man gode priser, samtidlig som jeg slipper å gå på timeslange shopping turer for å finne det som man vil ha.
En dag var jeg på manikyr og pedikyr. Det tok 2 deilige timer og kostet bare 45 lire. Jeg går til en russisk dame, Elena. Hun er kjempeflink! Hun kan gjøre skikkelige kunstverk på naglene, og hun kan reparere nagler som ikke er hele. Når jeg var hos henne og fikk behandling kom jeg på at det var en stund siden mine nagler sluttet å dele på seg i fliser. Når ble naglene fine igjen? Fotpleie, handpleie og massasje er fine metoder til avslappning! Kroppskontakt frigjører velværehormoner i kroppen.
Den her uken har jeg vært veldig sliten og slapp. Immuneforsvaret er igang og gjør jobben sin. Det er mye  lettere å være syk når solen lyser sterkere ute. Nå pleier jeg å bli dårligere 1-2 uker etter en syden tur på vinteren, når sollyseffekten slipper taket. Nå blir sollyset sterkere og det er snart mai.
Derfor tar jeg det her med god ro!
Ønsker dere en fin vår!

4 kommentarer:

  1. Har du fått negative kommentarer på at du reiser til syden pga den økonomiske utgiften? Tror ikke jeg har fantasi nok til å forestille meg at noen skulle kritisere det. Økonomi er en privatsak.

    Lys betyr mye, har jeg skjønt, det virker direkte inn på helsen vår. Har du forsøkt sterkere belysning hjemme i de mørkeste månedene?

    Velkommen hjem igjen og god bedring!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke selv fått kritikk på det men, jeg har fulgt med på kommentarrekkene på artikler med kritikk på antall sykemeldte og trygdede.
      Den kritikken skal vi ta tak i tenker jeg.
      Vi har bra belysning her hjemme, til og med lysterapi lampe. Det er ikke nok. Da får jeg lys, men kroppen lager ikke d vitaminer av det.
      Derfor velkomner jeg den nye forskningen på vitamin d, som egentlig er et hormone.

      Slett
  2. Det er jo bare kjempebra at du har muligheten til å reise til syden. Tipper mange kronisk syke bruker sydenturer som rekreasjon mer enn til heisaturer. Og nettopp det er grunnen til at jeg selv sier nei til å dra med jevnaldrende uten kroniske helseproblemer på sydenferie. Jeg vil gjerne komme meg litt, ikke dra på fjorten dagers alkoholfestival.

    Nå blir det snart varmere her i landet også, heldigvis! God bedring, og hyggelig med livstegn fra deg igjen! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror det er helsefremmende for mange forskjellige diagnoser.
      Nei, alkoholfestivaler svekker allmenntilstanden. Det passer ikke i det hele tatt, hvis man skal bli friskere.
      Husker en tur til Hellas der jeg på bussturen til hotellet, der jeg hørte noen ungdomer høyt og tydelig fortalte om at her skulle det drikkes. Billig alkohol og fest var grejen.
      Når ferien var slutt og vi reiste med bussen til flyplassen, var det helt andre ord. Samme umgdomer var slitne og sa at de ikke skulle drikke mer. ;)
      Hehe! Det var vel ingen som tvang dem å drikke noe med alkohol... ;)

      Slett