Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

tirsdag 20. januar 2015

Mindfull - kognitiv atferdsterapi

Når en metode innen kognitiv atferdsterapi (KAT) overselges i en pasientgruppe, blir de syke helt naturlig redde, hvis det assosieres med gradert trening og å presse kroppen slik at den enkelte risikerer å bli sykere.
Jeg har på mange steder sett når syke forteller om gradert trening og også den alternative metoden Lightning Process gjorde dem sykere, blitt tolket som at de ikke innser at hode og kropp henger sammen. Hvordan kan kan man tolke så feil?
Det tolkes også som om de ikke innser at psyke hører sammen med alle sykdommer, når de faktisk forteller om at gradert trening og/eller Lightning Process gjorde dem sykere. Hvor kommer slike tolkninger/fantasier fra? Det her er ting som har forundret meg lenge.
Det kan være mye forskjellig bak symptomene, forskjellige sykdommer kan se likt ut på overflaten, og likevel gjøres tolkninger av pasientene når de faktiskt bare sier en ting: "Det her virker ikke på meg.", "Den her metoden gjorde meg sykere."
Hadde det ikke konsekvensene blitt så store for mange syke, blir det som å se et reality-program på tv, der de her tolkningene blir en interessant opplevelse å følge.

Mitt fokus blir nå i stedet på hva kan vi gjøre for å ha det bedre her og nå. Vegerne er mange og landskapet er variert.

Å søke seg mot en slikt fokus gjør reisen interessant og inspirerende.
I videoen her er en øvelse mindfullness i kognitiv atferdsterapi og den er på svensk. Hvis du kjenner til en liknende øvelse på norsk er du velkommen til å skrive en link i kommentarfeltet.
Jeg ønsker med den her øvelsen gi eksempel på at KAT er en stor verktøykasse med forskjellige verktøy som tilpasses den enkelte pasienten. Derfor blir det feil å overselge en metode i et stort landskap.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar