Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 7. januar 2015

Finne sin energikode.

Jeg har i mange år blitt inspirert av Sanna Ehdin når hun skriver og snakker om hvordan vi kan styrke oss selv på mange områder for å få et bedre liv. For min egen del har hennes kunnskaper om mat og helse vært det viktigste for meg, men også at det er viktig å styrke seg på mange områder samtidig ettersom kropp, psyke, sjel, psyke og tanker er et.

Det har for meg vært en interessant studie å studere kroppens signaler og å prøve meg frem på hva som virker og hva som svekker. Det er en viktig oppdagelsesreise for å lære seg selv å kjenne og hva som virker for akkurat meg. Når man har bedre kunnskaper om hvor man står og hva som virker, mener jeg man kan bli tryggere på seg selv.  Når jeg har kontakt med min indre kompass og får lov å være i fred og å prøve meg frem, det er da jeg har fremgang.

Når jeg for litt over et år siden var på et rehabilteringssenter, fikk jeg rådet at jeg skulle begynne å trene for å ikke miste funksjoner. Vi kjøpte en tredemølle og jeg prøvde på lette treningspass, kortere og kortere, og ble dårligere. Da bestemte jeg meg for å la råd være råd, og bestemte meg for husarbeid får være trening nok. Har man vaskemaskin i kjelleren og garderobene på andre etasje, da sitte men ikke bare passiv om dagene. Jeg kjøpte mat og iblant var jeg på kjøpesenter. Jeg bestemte meg for å fortsette med det som jeg gjorde før jeg var på attføringssenteret, da hadde jeg allerede balanse. Selv om funksjonsnivået var lav var jeg likevel bedre enn jeg var når min tannrotsbetennelse ble oppdaget og behandlet.
Først nå etter et år til prøver jeg på hva jeg kan klare på tredemøllen og det går mye bedre.
I september begynte jeg å bake lavkarbobrød, og det har gått bra. Med striktere lavkarbodiett får jeg kraft til å gjøre mere.
Når jeg får mere kraft, bruker jeg det til å stimulere flere friskprosesser i kropp og sjel. Det er det her som virker i lengden for meg.

Jeg har hele tiden gjort ting som har inspirert meg for å stimulere kropp og sjel ettersom det også gjør noe positivt med allmenntilstanden. Likevel er det vanskelig når smerter tar over og det kognitive begrenser livet. Man kan avlede oppmerksomheten til en grense, men etter den går det ikke. Det var en befrielse når jeg fikk riktig symptomdempende medisin. Likevel må man innse at symptomdempende medisin ikke er det samme som frisk. Derfor er det viktig å fortsette å stimulere friskprosesser slik at kroppen får en bedre mulighet til å helbredes. Da fokuserer jeg fortsatt på mat, bevegelse/aktivitet i passe doser, følelser, tanker, hvile og annet for å fortsette et liv i balanse.
Sanna Ehdin snakker om i den her førelsesningen om betydningen av å ha kontakt med sine følelser samtidig som man gjør ting som man mår bra av. Relasjoner har også betydning for hvordan vi har det og når Sanna Ehdin snakker om å unnvike relasjoner som man mår dårlig av mener hun relasjoner som virkelig trekker en ner, som manipulerende personer som man blir syk av. Det kan være foreldrer og partnere som trykker ned og behandler en dårlig. Vi har mange eksempler på det i psykiatrien.

Det er viktig å finne sine støttegrupper og andre relasjoner der man kan hjelpe hverandre til å ha det bedre. Det er viktig for vår helse.

For en del år siden var det forferdelig, å miste mye av det livet som jeg likte, når jeg ble syk. Det var forvirring, maktesløshet, fortvilelse og det var ikke mulig å se hvor vegen videre gikk. Nå vet jeg hvordan det gikk, men når en står oppe idet er det forferdelig. Jeg begynte hver kveld tenke ut hva jeg  føler meg takknemlig for, dagene, ukene, månedene gikk, og etter lang tid var de her tankene blitt automatisert. Takk og pris!
Kroppen går på rutine, og derfor er det viktig å finne ut hva man ønsker i livet, selv om det tar tid. Hva skjer om jeg prøver noe nytt?

Sanna Edhin skriver om hvordan man fra et holisitisk perspektiv kan få det bedre og mener det her er viktig i tillegg til vårt ordinarie helsevesen som komplementær behandling. Alle kanskje ikke kan bli friske når skadene har gått for langt, men at det finns muligheter for å få det bedre.
Forskjellige sykdommer leder til ulike behandlinger og mestringer.
Den indre oppdagelsesreisen kan gi nye spennende muligheter, hvis vi får muligheter til fred og ro. Sanna Ehdin har selv vært med om en tøff livsreise. Det kan være interessant å vite om når man lytter på henne eller leser hennes bøker.

Hva fungerer og virker for akkurat meg?1 kommentar:

  1. Det her er ikke et blogginnlegg som beskriver ME. For å lære mer om ME anbefaler jeg ME-registeret på Facebook.
    Når jeg skriver om den her indre oppdagelsesreisen tenker jeg mere allmennmenneskelig.

    SvarSlett