Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 13. november 2014

Hjernen får problem når du spiser noe med søtningsmiddel.

Sukker er ikke bra for helsa. Det vet vi vel alle.
Men å bytte ut sukker til søtningsmiddel gir hjernen problem, er noe vi ikke hør.
Hjerneforsker, professor Martin Ingvar, sier søtningsmiddel, smaken av søtt signalerer til hjernen at nå kommer det sukker. Hjernen gir order om produsere og å slippe ut insulin.
Den fysiologiske reaksjonen på det blir et forferdelig sug etter søtt.

Martin Ingvar sier blant annet det her til SVT.

"Det finns studier som visar att en del, genetiskt, har ett större sötsug än andra, men det finns inga hopplösa fall. Om du sänker ditt sockerintag, så blir det lättare och lättare med tiden att avstå. Och som sagt: du kommer inte ens att gilla det söta efter ett tag.
Gör som med beroende av alkohol och nikotin: Ta en dag i taget, tänk att ”Idag ska jag inte äta socker”.
Ska man byta till sötningsmedel?
 
Nej. För att stilla sötsuget så kanske vi tar till sockerfritt godis och söta drycker ”utan tillsatt socker”. Men genom att byta sockret mot sötningsmedel gör man sig en björntjänst. Smaken signalerar till hjärnan ”Nu kommer det socker – släpp på insulin”. Och eftersom det inte kommer något nytt socker blir den biologiska reaktionen ”overkill” – för mycket insulin rusar runt och dammsuger blodet på de få sockermolekyler som finns kvar. Följden blir att man störtar mot bråddjupet och nästan är beredd att begå brott för att komma ur det obehagliga tillståndet."

Når den svenske legen Annika Dahlqvist for noen år siden begynte å underviste folk at de fikk bedre helse, og mindre kg, når de spiser, LCHF, lavkarbo og mere fett i maten, da møtte hun en storm av kommentarer fra kritiske skeptikere. De agerte blant annet på hennes blogg, der det liknet på mobbing. De sa at folk ble sykere av hennes kost anbefalinger og at det var helt imot den forskning som hadde gjorts i mange år. Deres kommentarer fikk meg å tenke på internett troll, og de var heller ikke noe hyggelig mot andres kommentarer, som var positive til LCHF.
Skeptikere mente de som var positive til LCHF og Annika liknet en sekt.

De som var positive til LCHF hadde ofte vært syke, eller var syke men hadde mye bedre livskvalitet. Det var personer med type 2 diabetes, som nå kunne kutte ut medisinene, og de sa de nå hadde diabetes typ 0. Det var også de som hadde hatt/hadde hjertekarsykdommer og nå hadde et lavere medisin forbruk, eller blitt helt friske. Det var også de som hadde hatt stor overvekt/fetma, og som hadde prøvd myndighetenes kostråd. De hadde erfaring av kostrådene ikke virket, og kanskje de til og med gikk opp i vikt, noe som Annika Dahlqvist hadde erfaring av.
De som hadde positiv erfaring av LCHF etter å hatt stor overvekt og store helseproblemer i mange år, var ofte sint på myndighetene. De var sint over å ha fått feil kostråd som hadde gjort dem sykere.
Det fans de som følte seg motarbeidet av sin lege, hvis de sa de spiste LCHF.
Det kunne gå hett for seg i kommentarrekkene på Annika Dahlqvists blogg, når de med god erfaring av LCHF diskuterte med skeptikere, noe som var lett å forstå når man satt på sidelinjen og observerte.

Det er også viktig å innse at også skeptikere kan ta feil, og her er det for meg et tydelig eksempel.
Det er bra å være kritisk, og det tenker jeg man må være på mange hold.

Hva som er riktig kost for den enkelte er sikkert individuelt. Derfor kan det vare bra å konsultere sin lege om man undrer over sitt kosthold.

I Sverige er det mange lege spesialister som har stått frem og sagt at LCHF er bra for helsa, og at vi skal spise naturlige fetter.

Annika Dahlgren avråder oss for å spise margarin som hun mener er bedre som skokrem. Når jeg har Gunnar Lindgren fortelle om hvordan man gjør margarin er jeg bestemt på å aldri spise noe med margarin. Tvi!

 
 
Når jeg leser hva Martin Ingvar tenker om hvordan sukkeret påvirker hjernen, da tenker jeg blant annet på Annikas følger og deres sinne på myndighetenes råd. Det er ikke vanskelig å forstå deres reaksjoner. Det har med deres livsvilje å gjøre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar