Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

tirsdag 7. oktober 2014

Er vest noe bedre enn andre?

Høsten er her. Det er en kravløs tid. En tid for å oppleve et eventyr av fine sterke farger. Det er ikke noe av minimalisme i høsten, den har varme farger, og nå koser jeg meg fyr i peisen og stearinlyslys.

I forrige uken lytte jeg på Sivert Høyem på det nye kulturhuset på Hamar. Han er en artist med en sterk stemme og han sprer magi når han synger. Virkelig bra.
Det var mange år siden jeg hadde krefter til å gå på noe liknende. Nå går det bra selv om jeg har fått ta det roligere hjemme i noen dager.

Det er urolige tider i verden og jeg følger med på hva som skjer, fra så mange synsvinkler som mulig. Jeg er forundret over hvordan det presenteres i norske medier. Et eksempel er Ukraina. Det minner meg om James Bond filmer i det kalle kriget. USA er den vite helten og Russland er den svarte og farlig. Jeg får ingen bilde av det politiske spill som alltid finns med i politiske prosesser. Jeg har blitt for gammel til å tro at den ene parten er vit og den andre er svart. Verden er ikke så enkel.
Det er interessant å se hva som skrives, hvordan det skrives og når det skrives. Det er enda mere interessant hva som ikke skrives og fortelles om. Det er det som setter fart på tankene, og fantasiene. Det er viktig å søke informasjon om hva folk utenfor vest tenker om oss. Når man setter ting i en sammenheng kan en få en mer nyansert bilde av hva som skjer. Og det går å lære av sine mistak.

Hvorfor får vi ikke lære oss om USA sin dårlige økonomi samtidig som andre land arbeider for å snu ryggen til petrodollar som valuta?
Hvorfor får vi ikke høre om Brics. Det handler blant annet om Brasil, Russland, India, Kina, Sørafrika og flere andre land arbeider for å bruke en egen valuta når de skal handle av hverandre, som for eksempel olje?
Det her må være store internasjonale nyheter!
I skandinaviske medier ser det ut til at Russland blir mer og mer utstøtt og alene. I vestverden stemmer det nok, men hvordan er det i resten av verden? Russland sliter økonomisk og sanksjonene har en pris. Det er mye som står på spill, både i øst og vest. Derfor blir det interessant å følge med på hva som skjer med Brics og alle de land som begynner å bruke annen valuta enn petrodollar. Ser ikke ut til at Russland er helt alene.

Hvorfor får vi ikke lære om det her i nyhetsmediene? Er det noen som ikke ønsker at vi skal vite, eller er journalistene ikke interessert i hva som skjer i verden. Det setter i gang mange tanker, mange fantasier. Hvorfor snakker man ikke om det her i norske medier? Fins det andre viktige ting som vi ikke får vite om? Har vi ikke fri presse likevel?

Når jeg følger med på hva som skjer i Ukraina og i Midtøsten ser jeg det her i lyset av den kamp som er mellom USA og Russland, og mellom Kina og USA.
Kina og Russland er ikke interessert i å bli styrt og overkjørt av USA, og de markerer seg tydelig mot USA som ønsker å fortsette å ha makt over verden.  Russland og Kina kommer ikke å vike unna og den her kampen kommer å fortsette.
Slik jeg ser det handler det om penger, valuta, olje, gass og pipelines, både i Ukraina og Syria, og andre land som USA har gått i krig med.

Det er mye som jeg undrer meg over om hva som skjedde i Ukraina tidligere i år. Blogger Vera Graziadei skriver utførlig om en kupp i Kiev som ble styrt fra USA og hvordan de satte inn en annen regjering og statsminister. Den tidligere lederen hadde vendt ryggen mot vest da Ukraina fått en bedre avtale med Russland. Den nye regjeringen var positiv til EU og IMF som nå setter vilkår over hvordan Ukraina skal gjøre business.

Russland satte ned foten og grep inn i Ukraina og Krimhalvøya ble en del av Russland. Det liker ikke vest og her er det en konflikt som ser ut til å vokse. Er det sant at det russiske militæret er i Ukraina og kriger mot Kievregjeringen er det viktig å sette foten ned. Det som blir helt feil er når USA reagerer så sterkt og beskylder Russland for noe som USA har en mye større brottsregister på. Hvordan skal omverden ta det her når USA herjer omkring i land etter land og tar seg retten til å styre hele verden? Det er som de sier vi kan gjøre hva vi vil, men gud forby dere gjør det samme. Det her en dans som USA og Russland gjør til sammen, og stakkers de som kommer i vegen for dem.

Det er en borgerkrig i Ukraina nå, en stor tragedie for alle i Ukraina og veldig trist de har blitt trukket inn i den kamp som skjer mellom stormaktene.  Det er ikke lett å få en nyansert bilde, ikke minst på grunn av den propaganda som skjer fra begge sider.

Men det fins andre ting som skjer i Ukraina. Når IMF er inne i bildet, er det også andre multinasjonale aktører som gjør stor business i blant annet olje og gass. Den amerikanske vicepresidenten Joe Bidens sønn Hunter Biden er i Ukraina og gjør business.
Grådigheten er stor blant de som allerede har alt, og de passer på i et land som er i stor økonomisk krise og som kommer fortsatt å være i en økonomisk katastrofe blant annet på grunn av borgerkrig men også av problem som har vært der lenge.
IMF gir meg et bilde som ikke er så pent. De stater som låner penger får noe som kan likne ved slavekontrakter og neppe humanitarian mission. Kunne være interessant å høre hva greker synes om IMF.

Når vest har IMF som verktøy for imperialisme, er det en billigere løsning enn å annektere et land.
Man tar hva man vil ha og går siden videre.
Folk i fattige land har lært seg at ord som demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet og frihet ikke betyr så mye i praksis, når det handler om naturressurser og penger.

Det som blir mer og mer synlig er at de multinasjonale har tatt makten og styrer verden slik at de skal få ut så mye vinst det er mulig å ta ut.

Jeg undrer meg også over hvordan vest kan se på, når USA og andre i vest kriger i Midtøsten. Hva skjer med oss?
Hanne Nabintu Herland har skrevet en kronikk i Aftenposten om hvordan USA begår overgrep i Midtøsten. Hun skriver blant annet at USA ikke viser respekt for FNs folkerett og staters suverenitet. Når USA bomber i Syria til tross for de ikke samtykke fra landets myndigheter. President Obama viser arroganse mot amerikansk lov når han tar beslutning om en ny krig mot ISIS i Irak og Syria.

Et utklipp fra hennes kronikk i Aftenposten:

"Også Norge tok feil. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, skrev i New York Times at den arabiske våren «ikke er basert på islamistiske strømninger, men er langt mer pragmatisk enn Vesten ser ut til å tro» og «vil ikke åpne for nye muligheter for Al Qaida».
Deretter bombet Norge Libya, en av Afrikas rikeste stater, sønder og sammen etter ordre fra USA. Dermed hjalp vi nettopp de Al Qaida-tilknyttede opprørerne i landets nest største by, Benghazi, til makten. Libya var et land der verdiene var jevnt fordelt i en velferdsstat med et brutto nasjonalprodukt høyere enn Italia og Australia. NRK Brennpunkt dokumenterte siden hvorledes norske piloter fikk beskjed om å bombe tilfeldige mål. Krigsdeltagelse ble ikke engang diskutert i Stortinget, det var bare snakk om en tekstmelding til enkelte partiledere.
Selv var jeg en av de få som hadde innsigelser mot det som skjedde, idet jeg i Aftenposten påpekte at NATOs krigføring og bidrag til folkemordet i Libya er et av vår tids verste eksempler på Vestens overgrep. NATO har gått fra å være en transatlantisk forsvarsallianse til en maktpolitisk angrepsallianse mot svake stater der Vestens interesser er truet.
Iraks statsminister, Nouri al-Maliki, anklaget nylig Saudi-Arabia og Qatar for å stå bak borgerkrigen i Syria med over seks millioner flyktninger og hundretusenvis drept. Det ser heller ikke spesielt bra ut at den saudiarabiske prinsen Bandar bin Sultan ifølge avisen The Independent allerede i 2001 uttrykte til den britiske etterretningstjenesten MI6 at «I nær fremtid vil shiamuslimer lide betydelig i Midtøsten. Vi er 1 milliard sunni-muslimer som er lei av å ha shia i regionen.»
Det blir veldig spesielt å tenke på at USA er alliert med Saudi-Arabia, som er en fundamentalistisk islamsk stat med strenge Sharialover. De bestraffer Saudi-Arabere med å skjære av halsen på folk. Når jeg hører president Obama og statsminister Cameron forfase seg over hvordan ISIS halshugger folk, da tror jeg ikke på dem. De har sammen med blant annet Saudi-Arabia bekostet våpen og trening til krig til ISIS som nå blir deres fiende. Virkelig? Det var på riktig side når de kriget i Syria, selv om deres metoder var minst sagt brutale, men når de begynte krige i Irak ble de fiender?
President Obama sitt forslag var luftangrep mot ISIS og å trene opp og å gi våpen til moderate muslimer. De skulle få sin utdannelse i Saudi-Arabia!!! Skulle "moderate muslimer" bli utdannet i Shariastaten Saudi-Arabia?

Det er en tragisk underholdning å lytte på taleskriverne til President Obama har satt sammen. Den ene floskelen etter den andre skal motivere amerikanerne og oss andre til å følge den amerikanske utenrikspolitikken. Men når man ser på dem med åpne øyne, blir det til frustrerende. Det beskrives tydelig her.

Et utklipp fra bloggen Vera Graziadei:

"It really is a pity that children are not allowed to U.N. meetings, so that during Obama’s address to the General Assembly last week someone could have shouted out: “The King is naked!”.  For even though in its intention his speech was supposed to be a finely-weaved cloth depicting utopian motifs of US-led knights in shining UN armour fighting for human progress, democracy, peace and prosperity around the globe, there were so many holes in this spin-doctor-fabricated material, that the bare flesh of the real US Foreign policy agendas was impossible to conceal.
Everyone present along with the loyal mainstream media carried on with the pretence, purposefully ignoring faulty lines and gaping holes, while praising the smoothness of the yarn (The Guardian: Obama sought to strike a delicate balance at the UNGA“) and spotlighting new haute-couture patterns of justifying war (BBC: “The phrase that will linger is “the network of death”) soon to be seen in all high-street media narratives.
Conveniently, most MSM journalists chose to ignore the ironic twists in the weaving of Obama’s advisors: “Hundreds of millions of human beings have been freed from the prison of poverty” (yes, except 67% of Detroit families and 46.5 million people in the whole of the US); “I often tell young people in the United States that this is the best time in human history to be born (the U.S. infant mortality rate is fourth highest among 29 of the world’s most developed nations), for you are more likely than ever before to be literate (32 million adults in the U.S. can’t read. That’s 14 percent of the population), to be healthy (US has the most-expensive and least effective health-care system compared with 10 other western, leading industrialised nations), and to be free to pursue your dreams (The American Myth of Social Mobility).”
“We come together at a crossroads between war and peace; between disorder and integration; between fear and hope”, said the 2009 Noble Peace Laureate, who only a day before started bombing the 7th predominantly Muslim country after Afganistan, Pakistan, Yemen, Somalia, Libya and Iraq. Hours before the U.S. launched airstrikes and cruise missiles into Syria, a senior administration official had told the Guardian that “neither of the two groups targeted in the Monday night strikes — the Islamic State militant group or the Al-Qaeda splinter group Khorasan — posed an imminent threat to the U.S.” In fact, Khorasan Group is a fake terror threat to justify bombing Syria
 As Obama was rallying the world on the path of war (which by then he had already started), not one person stood up to ask what possible legal authority he has to bomb Syria. During the following days all mainstream media outlets which in recent months have been so outspoken about international law and the sovereignty of the Ukrainian state towards which Russian aggression was allegedly directed, were now not only silent about the lack of UN or Congressional authorisation for the Syrian war, they were obligingly spreading all the war propaganda they were fed by the authorities. (Note: War propaganda is a war crime according to the Nuremberg Principles: Crime against the Peace. By upholding US foreign policy, MSM is complicit in war crimes.)"

USA har ført en politikk i mange land som leder til at flere og flere hater dem. De tenker fortsette med den samme politikken og mange flere hater dem. Det ser ikke ut til at det bekymrer dem så mye. Når man tenker på at de er det land i verden som bruker mest penger på sitt krigsmaskineri, og trolig mer enn alle land sammen, da kan man tro de kjenner seg sikre med å kunne fortsette i samme stil. Er vi interessert i å bli en del av en slik hatbilde?

Jeg hørte Paul Craig Roberts, tidligere arbeidet i Reagan administrasjonen, si i en intervju at USA har formidlet til Russland og Kina at de hadde planer om å begynne å kriger med dem. Hvis det er sant, kan man godt forstå at Russland og Kina mobiliserer.

Jeg har valgt å ikke skrive noe om Russland i den her bloggen. Jeg forstår godt at Øst Europa er urolige over hva som skal skje fremover. Det er en uro også i Sverige etter russiske jagerfly vist interesse av svensk geografi igjen.

Mitt fokus er nå på USA, og undrer om de virkelig er så bra venner som vi skulle ønske. Jeg ønsker oss alt vel og ønsker vi skal navigere gjennom den her krisen så godt det er mulig. Hvis vi også kan lære oss av tidligere mistak, kan det redde mange uskyldige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar