Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

torsdag 20. februar 2014

Godheten

På Twitter var det en del svensker  som skrev om filmen "Godheten" som SVT har besluttet å ikke sende før valget i høst. Når jeg som psykolog leser om det her blir jeg meget interessert. Hva er det for film som man ikke vil sende før valget? Den filmen vil jeg se!

den svenske avisen GP kan man lese om beslutning om å ikke vise filmen nå:
"SVT skjuter upp visningen av Stefan Jarls dokumentär Godheten till efter valet.
– Den är såpass systemkritisk att man kan se den som en partsinlaga, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.
Under onsdagen hade SVT överläggningar med sitt etiska råd angående Stefan Jarls dokumentär Godheten. SVT har själva varit med och samproducerat filmen, men anser den nu för kontroversiell för att visa innan valet.
– Den rätta tidpunkten att sända filmen är inte månaderna före två allmänna politiska val, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.
– Då har vi särskilt skärpt uppmärksamhet på balansen och opartiskheten i vårt utbud."

Første filmen her i innlegget er det en trailer av filmen "Godheten".


 
Filmen "Godheten" som er neste film her, gjorde et dypt inntrykk på meg. Det bekymrer meg at mennesker i en meget sårbar livssituasjon, ikke minst barn, blir et ikke tema før valget.
Jeg må ta stilling, og jeg velger barnene og andre i utsatthet og i avmakt, før jeg velger det ene eller det andre partiet før valget i høst.
 
Jeg tenkte først at den svenske Alliansen, regjeringen ikke hadde interesse av å ta den her debatten, men kan det være fler? Hva sier Socialdemokratena om det her? Velferden og infrastrukturen forfaller, og dermed undermineres forutsetningene for tilvekst og sosial utvikling. I filmen beskrives det som en kapitalisme som spiser seg selv. Hvem får til sist betale for det? 
 
Vi har et banksystem der man kan spille et høyt spill, ettersom de ikke risikerer noe selv. Når krisen kommer er det skattebetalerne som får betale for å redde bankene.
 
Har de svenske skattebetalerne råd til å innbille seg at keiseren har klær på seg?
 
I filmen sies det at større klasseforskjeller i samfunnet undermineres det fra innsiden. Når risikokapitalistene ikke får noen motstand blir det en systematisk dumhet. Det tales også om legalisert korrupsjon.
Mangel på likestilling i samfunnet skader hele samfunnet, mener de. Veldig mye flere syke, mere kriminalitet, flere dør som spedbarn. De fattige får et enormt mer hardere liv!
Samtidig skiller seg de rike fra de fattige og skaper egne samfunn, som for eksempel flytter til skatteparadis. Jo lengre fra hverandre de kommer, desto mindre vet aristokratiet om hvordan det ser ut i resten av samfunnet. De ser ikke de større sammenhengene, og hvor mye de lever på resten av befolkningen.
En lege forteller at man nå har en meget stor gruppe pasienter som har voldsskader. De er fler enn astma, blindtarm og for eksempel diabetes komplikasjoner. Det har på 2000-tallet blitt en forandring på volden til fler overgriper samtidig på offeret. Fler offer blir sparket av sina overgriper. Mye av volden rettes mot hode og ansikt. Fler og fler jenter tar etter gutters atferd på vold.
 Barn og ungdomsvolden har blitt grovere og volden har gått ned i aldrer, er ikke det av stor betydning å tenke over det når man skal stemme til riksdag?
 
Er ikke politikerne til for folket? Hvem vil ikke ha opp på bordet hvordan folk sliter når de er syke eller arbeidsledige? Har ikke svenskene rett til å vite hva som skjer med velferden og de som trenger hjelp?
Hva den enkelte velger for parti i riksdagen er en ting. En annen ting er å være forberedt til å møte dårlige tider.
 
Nå er det ikke politikere som har den største makten, og det her kan være et vanskelig arbeide å ta i. Men det er ikke en unnskyldning til å tie stille om det her.
 
Er arbeiderklassen tydelig for seg selv? De løpende båndene finns fremdeles i dag og i høyere fart. Men for mange ser det annerledes ut.
 
 
 Nå har politisk interesserte i Sverige startet en underskriftskampanje i Sverige for å få SVT til å sende filmen "Godheten". Du kan lese mer om det her.
 
Hvordan Stefan Jarl som gjorde filmen tenker?
Det kan du se på den her filmen:
 
 
I begynnelsen av filmen "Godheten" spiller man opp en tale av tidligere statsminister Olof Palme. Talen handlet om demokrati og menneskeverd.
Når jeg hører talen i dag tenker jeg to ting: a) Det er en tale som står seg veldig bra også i dag. b) Jeg forstår veldig godt hvorfor Olof Palme ble så kjent som han var.
Det er 28 år siden han ble myrdet, men ordene hans kan ingen ta fra ham.
De står så bra for seg selv, også i 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar