Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 10. april 2013

Nasjonal ME/CFS-konferanse – men for hvem?


Ragnhild Lund, psykiatrisk sykepleier og pårørende skriver i  Dagens Medisin  blant annet:

"DEN NASJONALE ME-konferansen arrangeres i Oslo 11. og 12. april, og ekspertenes kamp om å beholde posisjoner – og ME-tronen – er i gang. Pasientene skal dissekeres og analyseres. Tradisjonen tro skal helsevesenets ME-eksperter, psykiater Bjarte Stubhaug og overlege Vegard Bruun Wyller, forklare hvorfor pasientene har blitt syke og hvilken behandling som virker. De skal argumentere og overbevise helsevesen og helsemyndigheter om at deres gamle hypoteser og doktoravhandlinger fremdeles har gyldighet.
På en ME-konferanse i Tromsø uttalte Stubhaug at det var viktigere å få behandling enn å henge seg opp i diagnosekriterier, og la for dagen en skremmende arrogant holdning og mangel på respekt for både pasienter og fag. I salen satt pasienter og foreldre til ME-syke barn og unge som, etter å ha fulgt denne resepten, var blitt påført alvorlige funksjonstap og år med ubeskrivelige smerter og lidelser."

Det skal bli interessant å følge de kommentarer som følger det her innlegget. Er mange "stridstrøtte" eller orker noen gi sine synspunkter, på diagnose og kriterieforvirringen som følger i kjølvannet av helt forskjellige syn på ME i forskerverdenen.
Forfatter Jørgen Jelstad gjorde det tydelig i boken "De Bortgjemte".

Jeg har tidligere skrevet om den samme cfs/ME konferansen her.

1 kommentar:

  1. Dette er vel spikeren på hodet: "De skal argumentere og overbevise helsevesen og helsemyndigheter om at deres gamle hypoteser og doktoravhandlinger fremdeles har gyldighet." En trist historie om fagfolk som ikke evner å korrigere sine teorier/hypoteser, og jobbe videre derfra. Vegard B-W har så mye å tilføre, og alt faller sammen når teorien om konstant stressrespons overdøver funn og pasient-erfaringer. Ja, jeg har kjent stresset som følger ME, men det er unntaksvis, og ikke når jeg er dårligst. Det er ikke en gang hver uke, og kommer aldri når jeg er for dårlig til å gå til postkassen. Få sykdommer har så gode forutsetninger for at pasienter og leger kan lære grunnleggende ting av hverandre, men etter mange år uten kommunikasjon gir jeg opp disse to.

    SvarSlett