Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

søndag 3. februar 2013

Mat, helse og sykdommer.Jeg har i flere år med stor interesse lest i Immunologen Sanna Ehdin skriver om hvordan maten påvirker vår helse. Hun skriver mye om alternative behandlinger og svenske skeptiker har følgt med og kritisert henne i mange år nå. For meg er det ikke svart eller hvitt, og man kan selv tenke etter hva som passer eller ikke. Når hun skriver om hvordan maten påvirker vår vår helse er hun vel verdt til å lytte på. Hun har en naturvitenskaplig grunn, og har dr.grad i immunologi, og her er hennes sterkeste side, selv om jeg er interessert i å følge med på andre områder også.

I boken "Finn din energikod" finns det et kapitel som handler om hvordan maten påvirker våre kropper og våre psyken.
Mat er informasjon for kroppen, skriver Sanna Ehdin. Med rett informasjon til kroppen kan vi påvirke i rett retning til mer energi, bedre helse og vi blir gladere. Men når vi spiser for mye søppelmat som er prosesset programmerer vi oss for lav energi.
Mat er vårt drivstoff, som skal aktivere oppbygningsprosesser og gi energi til cellerne.
Raske karbohydrater stresser kroppen, protein gjør den raskere, og fett og fibrerog langsomme karbohydrater beroliger kroppen.
Lav grad av inflammasjon i lang tid kan bidra til mange sykdommer. Det kan skapes av flere faktorer. Hvis vi tenker oss en lang tids livsstil med stress, uten tid for å hente seg inn, og man samtidlig spiser vår moderne mat som gått gjennom mange prosesser kan før eller siden gi en kronisk inflammasjon. Det her er assosiert med mange av våre velfredssykdommer. Den kroniske inflammasjonen, hvis det fortsetter i stillhet, angriper celler, blodkar og organ i åresvis, og kan senere lede til hjerte og kar sykdommer, Alzheimers, følsomhet for infeksjoner og allergier, eller kreft.
Ehdin skriver at vår søppelmat, som gått gjennom mange processer, for lite naturlige fetter, karbohydratrik mat og industrifetter gir en negativ påverkan på kroppen. Det er individuelle forskjeller, og ikke alle reagerer likt på maten.
Mange mår halvbra lenge, venjer seg ved å ikke være i form, tar tabletter som symptomlindring. Kroppen har sterke kompensatoriske mekanismer som gjør at ubalanser kan finnes i lang tid, og forsterkes i det stille. Det går i korte perioder, men fortsetter det i lang tid, uten at kroppen og psyken får en sjanse til å hente seg inn, kommer man ur bio-balanse.
Det er ikke noen overraskelse at sukker ikke er bra for vår helse og fremmer inflammasjoner i kroppen. Nå vet man også at stivelsessirup og fruktose kan gi fettlever og samme skader som hos en alkoholiker - selv om man ikke drikker noe med alkohol. Det får lever celler blåses opp og sprengs, levern reparerer ikke seg selv, noen den ellers gjør. Fruktose lurer kroppens metabolisme , forstyrrer aptitkontroll, slik at man vil ha mer.
Stor konsumsjon av froktose leder til vektøkning, større mage, høyere LDL (inflammasjon) mindre HDL (beskyttende kolesterol)mere blodfetter, høyere blodsukker og høyt blodtrykk. Alle de her symptomene klassiskt metabolt syndrom.
Man tenkte tidligere at fruktose var bra fordi det ikke leder til høyere blodsukker. Men nå vet man at det radikalt øker riskoen for insulinresistens.
Det her er en spennende lesning og jeg kan anbefale dere å lese det her. Hun skriver også om glutenintoleranse og lekkende tarm.

Når vi oppdager at vi sliter med helseproblemer, mener Ehdin at vi alltid kan snu om til en bedre helse, gjennom livsstilsforandring. (Hvis skadene ikke har blitt for store) Nå forskes det på mat som motvirker betennelse, og som fremmer helbredelsesprocesser i kroppen, noe som Edhin kaller for powermat. Hun anbefaler økologiske eller biodynamiske råvaror. Gode krydder som vitløk, ingefær, gurkemeie, rosmarin og chili har nyttige antiinflammatoriske stoffer, og bra for immunforsvaret. Tran, spinat, makrill, olivenolje (kallpresset), løk er også mat som motvirker inflammasjoner i kroppen.
Hun  mener det ikke er nok å ta symptomdempende medisiner, man må også gjøre noe med de faktorer som gir inflammasjoner i kroppen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar