Velkommen til min blogg!

Søken til fred og ro gir kraft og livskvalitet!

onsdag 24. august 2011

Lita inte på myndigheternas kostråd!

Den her debatt artikkelen finns i blant annet Kristianstadbladet , en svensk avis.  Det her gjenget har tidligere også argumentert imot det svenske Livsmedelsverket (Mattillsynet) Det er flere og flere forskere og professorer som protesterer mot de svenske myndighetenes kostråd.


"Rekommenderad skol- och daghemskost av Livsmedelsverket är en hälsofara. Det skriver Uffe Ravnskov med dr, docent, oberoende forskare, Lund, Karl E Arfors, professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB, Christer Enkvist, före detta landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU, Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap, Chalmers, Tore Scherstén professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd, Ralf Sundberg, docent, och Jørgen Vesti Nielsen, överläkare."

"Förra året påpekade vi i Dagens Medicin, att Livsmedelsverkets varningar mot animaliskt och mättat fett saknade vetenskapligt stöd, att risken för hjärtinfarkt är minst hos människor som frossar i feta mejeriprodukter, och att barn som undviker mättat fett är fetast.

Trots detta rekommenderar Livsmedelsverket att barn ges lättmjölk och lättmargarin i daghemmen och i skolan, och rådet följs av de flesta trots föräldrarnas protester. Verkets enda argument är en finsk koststudie finansierad av margarinindustrin och som vid en närmare granskning visar sig vara värdelös som bevis"

De seneste årene kan man alt oftere lese om forskjellige studier som er bekostet av industrier som har interesser av at resultene viser til deres favør. Derfor blir det mer og mer tydelig for allmennheten at man må ta forskningsstudier med en klype salt, og tenke selv. Når man ikke kan stole på myndighetenes helseråd blir det opp ti den enkelte å selv ta rede på fakta, noe som ikke er enkel. Når man er syk, da ønsker man å følge gode helseråd, noe som ikke er så enkel når de råd man får peker i forskjellige retninger. Derfor er jeg glad for at det finns ildsjeler som går føre de andre. De svenske legerne Andreas Eenfeldt og før ham Annika Dahlqvist har jeg stor respekt for. Dahlqvist er ikke alltid så smidig, men hun har vist et stort civil courage når hun har stått opp for lavkarbo kost. Hun ble under en periode mobbet av en svensk skeptiker forening, og det viste seg sen at sentrale personer i skeptikerforeningen hade økonomiske interesser i livsmiddelindustrien. Den her foreningen har også mobbet andre personer som har stått for ting som motarbeidet deres egne økonomiske interesser, for eksempel alternativ behandling. Det er for meg ok å være kritisk til både det ene og det andre, men når det sporer ur til mobbing, da blir jeg skeptisk. Det får meg til å undre over hva som får dem til å drive med hersker teknikker, som mobbing og forløjligenden er. Seriøse vitenskapsmenn har etiske regler å følge.
Andreas Eenfeldt skriver i sin blogg at han er enig med det meste av det som de forskjellige ekspertene skriver om i artikkelen om at vi ikke skal stole på myndighetenes råd. Han skriver også at to store svenske aviser ikke har tatt inn den her artikkelen. Det er ofte veldig interessant å følge kommentar rekken i hans blogginnlegg. Det er mange som gransker forskjellige studier og forskere.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar